Kerkklok Witte Kerk in Heiloo doet het weer

Algemeen
De klepel van de klok is vervangen.
De klepel van de klok is vervangen. (Foto: Gemeente Heiloo)

HEILOO - Wie de klok van de Witte Kerk hoort luiden, weet dat er een nieuwe klepel hangt. De klepel is vorige week vervangen. In november vorig jaar brak de klepel af na ruim 70 jaar trouwe dienst. De gemeente, eigenaar van de Witte Kerk, heeft in Duitsland een nieuwe klepel laten maken. Hij is 48 kg zwaar en zo’n 90 cm lang. De oude afgebroken klepel blijft staan op de verdieping waar de klok hangt.

De tekst loopt door onder de afbeelding>>


De klok zelf stamt uit het jaar 1613 en weegt maar liefst 1369 kg. De klok klinkt op het hele en halve uur. Dit gebeurt door het slaan van een hamer op de buitenkant van de klok. Dat slaan van de klok gebeurt automatisch. Het uurwerk dateert uit 1910, maar het uurwerk is omstreeks 1980 elektrisch gemaakt. Wie dit alles van dichtbij wil zien, moet wachten tot de Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2023, dan zijn er rondleidingen in de kerk en toren.

Rouw en trouw

Daarnaast luidt het kerkbestuur de klok desgevraagd bij ‘rouw en trouw’. Dit gebeurt niet door de hamer op de buitenkant van de klok te laten slaan, maar door de klok in beweging te brengen waardoor de klepel, die aan de binnenkant van de klok hangt, tegen de klok slaat.

Tweede wereldoorlog

De klok liep tijdens de Tweede Wereldoorlog grote schade op. Hij werd door de Duitsers verwijderd en op een schip naar Duitsland gezet om te laten omsmelten. Het schip met meerdere klokken aan boord bereikte echter zijn bestemming niet omdat het vastliep op een zandbank in het IJsselmeer. De klokken belandden daarbij in het water. Ze zijn na de oorlog geborgen. De klok van Heiloo luidde pas weer in 1949 na een grondige restauratie.

Bron: Gemeente Heiloo.