Klimaatalarm Heiloo: ‘Wij kiezen voor liefdevol actievoeren.’

Algemeen
Lioba en Fred hebben een extra lapje grond ongespit ter uitbreiding van hun moestuin.
Lioba en Fred hebben een extra lapje grond ongespit ter uitbreiding van hun moestuin. (Foto: Yvette Juch)

HEILOO - Vliegherrie boven Heiloo. Het blijkt een beladen onderwerp. Er zijn inwoners die hebben heel veel last van vliegtuigverkeer. Die ervaren zoveel hinder dat ze er ziek van worden. Andere inwoners voelen zich juist verbonden met de vliegtuigen die steeds vaker en lager over het dorp scheren. Ook aan de Kennemerstraatweg bij Lioba de Geus en Fred Valkering. Dan waait er bij windstilte een windvlaag door de tuin die er eerder is dan het toestel zelf. Die vliegtuigen vinden Lioba’s kleinkinderen nog wel leuk, maar als het aan het stel ligt komen de Heilooërs in actie tegen de vliegherrie en verbinden ze zich met elkaar om verdere uitbreiding van Schiphol een halt toe te roepen. “Ze willen meer, meer, meer, maar wij zeggen minder, minder, minder!”

door Yvette Juch

Lioba de Geus en Fred Valkering zijn bekend van Klimaatalarm Heiloo. Ze vormen samen met Peter Boers (ruim 2 jaar) een actiegroep die mensen inspireert op het gebied van duurzaam leven. Ze trekken er regelmatig op uit om acties te voeren in Heiloo en elders in het land. “We werden 3 jaar geleden geïnspireerd door Extinction Rebellion Alkmaar waar we diverse acties mee hebben gevoerd, vertelt Fred. “Maar voor Heiloo hebben we besloten de actiegroep Klimaat Alarm Heiloo te noemen omdat met de soms extreme acties van Extinction Rebellion de inwoners van Heiloo niet worden bereikt.” 

Ze plakken zich bij Klimaatalarm Heiloo dan ook niet vast aan een tafel en gooien ook niet met soep. Toch is niets doen ook geen optie voor deze Heilooërs. Lioba: “Het is wel belangrijk je stem te laten horen. Dat is ook de hoofdreden geweest voor het oprichten van Klimaat Alarm Heiloo. We kunnen ons daarin verenigen en het duidelijk maken aan anderen en de politiek dat het anders moet en kan. Ook in de gemeenteraad.” 

Tijdens corona was het even genieten van de stilte

Lioba woonde 35 jaar op het industrieterrein van Heiloo. Daar was het ook altijd al druk met vliegtuigen. Tijdens de corona lockdown was het even genieten van de stilte om daarna weer te worden overdonderd door de herrie. Het valt Fred en Lioba op dat er meer herrie is dan voorheen. Vliegen ze lager? Ze remmen soms boven hun hoofden. Ze vliegen de laatste tijd lager aan vanaf de Noordzee en vliegen daardoor ook steeds lager over bij Alkmaar en Heiloo. Lioba en Fred ervaren het vliegverkeer als ‘stiltevervuiling’. 

Harde geluiden kunnen een ziekteverwekker zijn

En er is meer overlast. Fred wordt standaard elke ochtend rond half 6 wakker. “Ons huis is goed geïsoleerd. Gelukkig. Toch hoor ik de eerste auto’s langskomen en dan kan ik niet meer in slaap komen. Of ik ga dromen en kom niet meer in mijn diepe slaap. En die diepe slaap heeft ieder mens nodig om gezond te blijven. Harde geluiden kunnen dus voor sommige mensen een ziekteverwekker zijn. Fred: “Het is een sluiper, die je ongemerkt uit je diepe slaap kan houden. Je kunt er de vinger niet op leggen en toch merk je dat je steeds vaker en eerder vermoeid raakt.”

Koop spullen lokaal

Met Klimaatalarm Heiloo wordt niet alleen actie gevoerd voor minder vliegen of minder autorijden. Ze adviseren ook inwoners van Heiloo op het gebied van duurzamer consumeren. Daarnaast pleiten ze ook voor langzamer rijden in de gemeente,30 kilometer vinden ze haalbaar en verstandiger. En burgers kunnen meer doen. Fred: “We kunnen beginnen met spullen lokaal te kopen en we kunnen spullen onderling ruilen. Wat nu ook vaker gebeurd is: spullen delen, zoiets als het wittefietsenplan uit 1965. Er zijn nu zelfs mensen die hun huizen delen. Wij gaan dit jaar een grotere moestuin aanleggen achter in onze tuin en wat we te veel oogsten gaan we uitdelen.”

De tekst gaat door onder de afbeelding>>

Fred Valkering en Lioba de Geus in hun achtertuin. (Foto: Yvette Juch)

We moeten in actie komen en ons verbinden

Fred: “We moeten ons verbinden. Laat ons geen druppel meer zijn op een gloeiende plaat, maar een hele plas.” En hoe groter de plas, hoe meer invloed de gezamenlijke initiatieven krijgen. Redactie Heiloo spreekt vaker met inwoners van Heiloo over geluidshinder van vliegtuigen. Meer inwoners pleiten voor gezamenlijke acties en voor verbinding met andere inwoners. Er wordt ook verwezen naar de platforms die zich focussen op het terugdringen van Schiphol en het aantal vliegbewegingen. De platforms die veel druk uitoefenen op de overheid zijn: Schiphol Watch (www.schipholwatch.nl) en Vliegherrie (www.vliegherrie.nl). 

Belangrijke rol rechter

In het komende jaar gaat de rechter ook een steeds belangrijker rol spelen in het dossier luchtvaart. In maart start de zaak tegen het ministerie van Infrastructuur om onze overheid ertoe te dwingen de mensenrechten te beschermen tegen de herrie en vervuiling door de luchtvaart. De platformen bieden daarnaast ook de mogelijkheid om meldingen van vliegtuigoverlast door te geven. Het is een aanvulling op de meldingsmogelijkheden die onder meer Schiphol en de andere vliegvelden bieden. Elke melding telt, ook al maak je er honderden per jaar aan.

Complexe kwestie, blijven communiceren

Het is belangrijk om te onthouden dat het verminderen van de herrie van vliegtuigen vaak een complexe kwestie is en dat er geen gemakkelijke oplossing is. Maar door te blijven communiceren met anderen en door contact op te nemen met de lokale overheid of de luchthaven, kan je bijdragen aan het zoeken naar manieren om de herrie te verminderen.

Wil je reageren? Stuur een mail naar redactie.nhe@rodi.nl Wil je in contact komen met Klimaatalarm Heiloo? Mail naar kilmaatalarmheiloo@gmail.com