Wouter Kusters
Wouter Kusters (Foto: Aangeleverd)

Filosoferen in tijden van klimaatverandering

woensdag 12 april 2023 19:30

HEILOO - In De Verhalenkamer komt Wouter Kusters woensdag 12 april praten over zijn recent uitgebrachte boek ‘Schokeffecten’. In ‘Schokeffecten’ beschrijft Kusters wat er gebeurt als de toestand van de wereld echt tot je doordringt, als je je volledig bewust bent van de immense dreigingen van klimaatverandering en ecologische destructie. Hoe kan je dan nog rustig slapen? Wat zeg je tegen je (klein)kinderen? Wie roep je ter verantwoording?

In zijn boek beschrijft de Kusters mogelijke reacties van shock, paniek en angst tot berusting. Hij onderzoekt hoe we onze tijd kunnen duiden, en waar en op welke manier nog verzet mogelijk zou zijn. De vraag blijft: hoe kunnen we uit het verblindende licht van de dreigende ondergang ontsnappen, zonder dat we onze ogen ervoor sluiten? Hoe houden we ons geestelijk staande? Wat kunnen en moeten we denken? Is er nog wel filosofie mogelijk?

Over de schrijver

Wouter Kusters (1966) publiceerde de boeken Pure waanzin: een zoektocht naar de psychotische ervaring (2004, dat twee onderscheidingen kreeg, de Socrateswisselbeker 2005, en de Van Helsdingenprijs 2005), Alleen: berichten uit de isoleercel (2007) en Filosofie van de waanzin (2014). Wouter Kusters heeft met dit boek opnieuw de Socrateswisselbeker voor het beste Nederlandstalige en prikkelende filosofieboek gewonnen. In 2020 is Filosofie van de waanzin vertaald in het Engels.

Meld u aan via info@verhalenkamerwillibrordus.nl.

Locatie