Video

Mi-Lou Beugeling: ‘Een vrouw is gewoon mooi om naar te kijken’

Cultuur
Mi-Lou Beugeling werkt aan een kleurrijk doek.
Mi-Lou Beugeling werkt aan een kleurrijk doek. (Foto:aangeleverd)

HEILOO - Een huiskamer waar een aantal werken meteen laten zien waar Mi-Lou Beugeling van houdt: kleuren en bloemen. Op de trap naar haar atelier aan huis (“Ik heb het begaanbaar gemaakt voor jullie”) wordt al duidelijk wat het belangrijkste materiaal is voor haar collage-schilderijen: papier. Overal snippers. Een doek, vaak best groot, wordt beplakt met papier in verschillende vormen. “Zo ontstaat reliëf”, zegt Mi-Lou (van Mignon Louise), die voor een deel van de week management-assistent is bij een accountantskantoor. En keer op keer ontstaat op zo’n beplakt doek een explosief feest van bloemen, geknipt uit allerlei boeken en tijdschriften of eigen foto’s. Vaak rond een foto van een gezicht. “Altijd van een vrouw. Dat vind ik gewoon mooi. Een foto van een mannenhoofd heb ik tot nog toe nooit in een schilderij verwerkt. Een vrouw vind ik prettiger om naar te kijken. 

door Mieke Rozing en Ed Bausch 

Het begint altijd met papier 

Ze lijkt soms wel op de vrouwen in haar schilderijen. Rode lippen, grote opgemaakte ogen en lange wimpers. Een hoofd overladen met bloemen. En verder op het doek dan bijvoorbeeld allerlei sieraden. Pas vijf jaar geleden begon ze met collages maken. Ooit volgde ze de lerarenopleiding Tekenen-Handvaardigheid in Amsterdam. Maar tegen het eind wist ze zeker dat ze geen docent wilde worden. “Want tekenen bleek voor veel leerlingen vooral het lesuur te zijn om te keten.” Dus het werd gewoon beginnen met werken, eerst bij een bank, organisatiewerk. Toch bleef haar creativiteit kriebelen en in de collages vond ze uiteindelijk haar passie. En dat was meteen met groot (verkoop)succes.


“Eigenlijk zou ik er wel van willen leven.“ Dat is haar droom, sinds 27 jaar woonachtig in Heiloo. Nog meer bijzonder wordt het als ze vertelt over een galerie in Amerika die haar werken (online) in hun collectie heeft. “Het is duur om de schilderijen daar te krijgen en we gaan misschien daarom mijn collages als giclees verkopen”.

Laatjes vol ogen

Een verrassende ontwikkeling voor Mi-Lou. In het atelier vertelt ze hoe de werken tot stand komen. Over het basispapier, schildert ze een ondergrond in diverse kleuren, en daarop worden gezichten en bloemen geplakt. Die zijn uitgeknipt uit bladen, alles keurig gerubriceerd in laatjes. Ook uitgeknipte ogen, monden, gezichten en attributen. Want sommige krijgen thema’s mee, bijvoorbeeld sieraden, of persoonlijke afbeeldingen van de klant.

Kunst10daagse van Bergen

Zo ontstaat een schilderij van papier, acrylverf, reliëfpaint en glitter waar je niet op uitgekeken raakt. Een schilderij waar ze zelf ook blij van wordt. “Ja, ik ben best druk. Maar in mijn atelier ga ik helemaal op in het maken van de collage-schilderijen, steeds weer opnieuw.” Er komen twee vernislagen over, als een werk af is. Zo blijft het werk mooi en is de structuur goed zichtbaar. De kunst heeft haar echt helemaal te pakken. Ze is, naast bestuurslid van Stichting Kunst-Zin Heiloo, ook coördinator van de Kunstparade Heiloo. Reken maar dat ze waar mogelijk allerlei verbindingen legt om het evenement verder te brengen. “Hopelijk juni volgend jaar weer. We zaten de afgelopen twee keer steeds net te vroeg voor versoepelingen.” Nu is eerst alle aandacht gericht op deelname aan de Kunst10daagse in Bergen. Haar werk is er van 22 tot en met 31 oktober te zien in restaurant Studlers aan de Breelaan 26. Ze is er zelf te vinden op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen, om te vertellen over haar unieke manier van werken. 

Kijk ook op www.artbyml.nl

Bekijk hieronder de YouTube-video van het bezoek van Mieke en Ed aan het atelier van Mi-Lou Beugeling in Heiloo: