Tentoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’ geopend

Cultuur
Bisschop Hendriks opende zaterdag de tentoonstelling.
Bisschop Hendriks opende zaterdag de tentoonstelling. (Foto: Mariska)

HEILOO – Met nog meer verwondering kijken naar de natuur? Daarvoor kun je vanaf nu terecht op het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Zaterdag 25 maart opende bisschop Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam de buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’. Deze vrij toegankelijke tentoonstelling toont kunstwerken geïnspireerd op de zeven dagen uit het scheppingsverhaal (Genesis). De opening gold als aftrap naar een publieksprogramma vol inspirerende activiteiten.

Zaterdagmiddag 15 april kun je van de natuurfotograaf Jan Smit foto’s leren maken met zeggingskracht. Het zwaartepunt ligt nadrukkelijk niet bij de theorie en techniek van het fotograferen, maar bij het maken van sterke beelden. Je hebt dan ook niet veel foto-ervaring nodig. Iedereen met een camera of smartphone kan meedoen. Smit, bekend van workshops voor diverse natuurorganisaties en fotoclubs, is ervan overtuigd dat als je met een frisse en open blik kijkt, je de omgeving anders gaat zien: “We gaan kijken hoe je scherptediepte, structuren, lijnen, vlakken, licht, etc. toe kunt passen. Met een goede compositie maken we het beeld aantrekkelijk om naar te kijken.”

Lezing van biologe Tini Brugge

Dinsdag 18 april zal ook Tini Brugge de natuur door een nieuwe lens laten zien. Zij is biologe en auteur van diverse boeken en artikelen waarin natuur, spiritualiteit en de zorg voor de aarde centraal staan. Haar lezing deze middag gaat over (eetbare) kruiden, planten en symboliek. Je ontdekt van alles over kruiden en de betekenis van andere ingrediënten in relatie tot het geloof en tradities. Tijdens een korte wandeling door het park van het Heiligdom leer je bovendien meer over welke planten eetbaar zijn. Bij terugkomst hebben de culinaire sterren van het Julianaklooster, Monica en Stefano, een buffet klaargezet met kruidenthee en hapjes waarin kruiden zijn verwerkt. Een culinaire afsluiting van een bijzondere middag.

Meer lezingen, workshops en concerten

Deze workshop en lezing zijn de eerste in een mooie reeks die loopt tot in het najaar van 2023. Er zijn interessante lezingen van onder andere Arjan Postma, Annemiek Schrijver en Twan Huys. Je kunt de natuur anders leren ervaren tijdens workshops schrijven, groen en fotografie. En in de zomer worden buiten in het park concerten gegeven door onder andere Tim Knol (solo), Donna Musica en harpiste Beate Loonstra.

Meer informatie over en inschrijven voor de genoemde activiteiten kan via www.olvternood.nl. Daar is ook meer te vinden over het programma Natuur & Geloof en de buitententoonstelling.

Leer natuurfoto's maken met zeggingskracht.
Verzameling kruiden van biologe Tini Brugge.
Afbeelding