‘Back to Buk misschien wel stap vooruit’

Cultuur
Sophie Louter met nu al legendarisch affiche.
Sophie Louter met nu al legendarisch affiche. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - “We hebben er vooral ook heel veel plezier gehad én heel veel geleerd.” Vrijwilligers bij de popcentra van de jaren 70 en 80 werden ontwerper, programmeur, organisator, theatertechnicus, marketeer en wat niet al, ook in het bedrijfsleven. De centra waren kweekvijvers, zeg maar gerust lanceerplatforms voor talent. In Heiloo komen die inmiddels oudere jongeren weer bij elkaar voor een heuse reünie, in Buk Buk.

door Ed Bausch

Ze is in 1980 geboren in Heiloo aan de Stationsweg en neemt nu met anderen het initiatief om te kijken of er weer wat kan in het ‘Bruno-gebouw’, oftewel Buk Buk: Sophie Louter. Zaterdagavond 10 juni kun je er dansen op muziek van The Clip Club. “Ja, ook met projectie van muziekclips.” “We mogen tot 24.00 uur. Iedereen krijgt een muntje om daarna verder te gaan in Café de Wit.”

Begrip in landelijk circuit

In 1980 was Buk Buk al lang een begrip in het landelijke circuit van popmuziek-programmerende jongerencentra. Overal waren op de golven van de 60’er en 70’er jaren zaaltjes voor rond de tweehonderd bezoekers ontstaan, waar met klinkende regelmaat bandjes - en niet de minste - kwamen spelen. Een heel andere situatie dan nu. Flinke groepen vrijwilligers hadden er prachtige jaren. “Je werd toevallig barkeeper, een ander was handig met bandjes bellen of met licht en geluid of affiches ontwerpen, een ander de beheerder van het geld”, vervolgt Sophie. “Zo heb ik er leren rekenen.” Het leuke is dat de letters op het affiche ‘Back to Buk’ doen denken aan de vormgeving van toen. “Creativiteit hing in de lucht.” Sophie werd leraar beeldende vakken.

Bettie Serveert

“Ik ontdekte dat alles er gewoon nog is, het geluid, het licht, de bar. In 2015 werd de subsidie gestopt en ja, toen was er geen basis meer om bandjes uit te nodigen. Nu is het Trefpunt de beheerder en daar is echt de wil aanwezig om weer leven in het gebouw te krijgen. Ik polste wat mensen om me heen en er was meteen enthousiasme. Dus nu zijn we een werkgroep, met Marleen Heijne, Onno Blom en Sjoerd Piepenbrink en nog een flink aantal anderen. Voor mij was de band Bettie Serveert een hoogtepunt in die zestien jaar vrijwilliger zijn.”

Nu is het ‘Buk Buk serveert’. Misschien kan de zaal weer een aanjager worden, een thuishaven voor lokaal talent. “Heiloo kan het wel gebruiken. En ik, en vele anderen met mij, wil gewoon in eigen dorp kunnen dansen. Het is net als toen: gewoon doen. Geen beren op de weg.” Terug naar de Buk, dat wordt vast een prachtavond…

Back to Buk, zaterdag 10 juni van 19.30 tot 24.00 uur in Buk Buk. Daarna nazit in Café de Wit. Kaarten via www.ticketkantoor.nl