Langs klaprozen naar de kunstwerken

Cultuur
Max Hofer en Margje Kuyper.
Max Hofer en Margje Kuyper. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO/EGMOND AAN DEN HOEF - Max Hofer en zijn echtgenote stellen ‘Het Zomerhuis’ aan de Brededijk voor de tweede keer open voor een tentoonstelling. Max nodigde deze keer Margje Kuyper uit om met hem te exposeren. Zij is de vrouw van schrijver Sjoerd Kuyper. Het weekend van 10 en 11 juni is hun werk te bewonderen, op een bijzondere plek tussen Heiloo en de Egmonden.

door Ed Bausch

‘Mooi leven’ is de titel van een boek van schilder Margje Kuyper en haar man, schrijver Sjoerd Kuyper. Het zijn gedichten van Sjoerd en schilderijen van Margje. De derde druk was enige jaren geleden. Het werk in het boek en dat in het ‘Zomerhuis’ van collega-kunstenaar Max Hofer tonen de ontwikkeling van Margje Kuyper naar steeds meer abstracte, evengoed heel herkenbare weergaven van de ons hier omringende natuur met zee, duinen en polders. Daar, in de buitenlucht komen haar schilderijen tot stand. Samen met het werk van Max Hofer, een serie kleine abstracte werken, is dat de bonus voor wie de Brededijk af fietst. Uit Heiloo via het Maalwater en de Zomerdijk, uit Egmond aan den Hoef via de Kalkovensweg. Te zien op 10 en 11 juni van 13.30 tot 17.00 uur. Veel mooier kan de route niet zijn op die middagen.

Pure beleving van natuur

De Brededijk leidt alleen tot de voormalige boerderij. Een stukje over het erf en dan naar rechts, dan zie je het Zomerhuis. Max Hofer en zijn echtgenote stellen dat nu voor de tweede keer open voor een tentoonstelling. Max nodigt dan iemand uit om met hem te exposeren. Hij ontmoette Margje Kuyper bij Klein Zwitserland, de galerie met de kunstkamers in Schoorl. Het werk van Max en Margje combineert wonderwel in de lichte ruimte. Menselijke figuren zie je er niet op. Het is puur de beleving van de natuur, bij Margje in helder blauw, in grasgroen en zo veel andere heldere tinten. Bij Max het avontuur van vormen en lijnen in grondkleuren. We schreven al eerder over zijn spannende series kleine werken op papier. Hofer was zijn leven lang werkzaam als reclametekenaar en is zich daarna gaan richten op vrij werk.

Fietsen naar droommoment

Knotwilgen aan de rand van een akker, langs een weg. Een lage gele zonbol in het westen. Een wolk en z’n schaduw op de grond. Miniatuurvissersbootjes een eind de zee op. Het meest in acryl, soms met olieverf. Soms een knipoog naar het werk van de Friese schilder Gerrit Benner. “Ja, die openheid, daar hou ik van.” Ze kwam uit West-Friesland, eerst neergestreken in Bakkum en nu al 25 jaar in Bergen. Je ziet de landschappen en luchten van de hele regio terug in haar werk.

Het weekeinde van 10 en 11 juni valt de expositie samen met het Hoever Dorpsfeest en de Kunstmarkt op zaterdag. Dat weggetje tussen Hoef en Heiloo met de klaprozen, de koetjes, de bruggetjes. Twee gedroomde middagen van ‘Mooi Leven’. Het Zomerhuis is een vierkant gebouwtje achter de boerderij aan de Hoevervaart, adres: Brededijk 3, net buiten Egmond aan den Hoef.