Archeologiedagen bij Baduhenna

Cultuur
Palencirkel met verderop de woonwijk Timpaan.
Palencirkel met verderop de woonwijk Timpaan. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Archeologisch museum Baduhenna in Heiloo verzorgt tijdens de Nationale Archeologiedagen op 16 en 17 juni extra activiteiten. Zo zijn er archeologische wandelingen door de wijk Zuiderloo en is er de Tentoonstelling Pronkstukken van de buitenhuizen van Heiloo.

Wandel mee door de wijk Zuiderloo, een bijzondere woonwijk op de strandwal, die nog volop in ontwikkeling is. Ontdek de sporen van bewoning in de bronstijd en de vroege Middeleeuwen. De gids vertelt over het oude landschap met greppels, houtwallen, hagen, bosjes en duintjes, over waterputten, oude boerenerven, palencirkels en grafheuvels en over pollepels, sikkels en hamers.

De wandeling van vrijdag 16 juni start om 13.30 uur, die van zaterdag 17 juni om 10.30 uur. De looproute duurt twee uur en start vanaf het Landgoed Willibrordus Kennemerstraatweg 464 Heiloo; verzamelen bij de ingang van het Historisch Museum Heiloo. Aanmelden is gewenst via communicatie@baduhenna.nl. Kosten voor deelname zijn vijf euro, kinderen gratis. Betalen via pin is mogelijk.

Sporen van rijk verleden

Zo heet de tentoonstelling met pronkstukken van de buitenhuizen in Heiloo. Huize Vrieswijk, het Huis ter Coulster, Huize Ypestein, boerderij de Hofstee, Egelenburg zomaar wat namen van monumentale buitenhuizen en historische boerderijen die inmiddels verdwenen zijn. Bij archeologische opgravingen zijn op deze locaties bijzondere schatten tevoorschijn gekomen, zoals serviesgoed, glaswerk en een unieke (vaste) tegelcollectie 

Tijdens de Nationale Archeologie dagen is Archeologisch Museum Baduhenna zaterdag 17 juni open van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten, waaronder een speurtocht door het museum. Locatie: Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Meer informatie is te vinden op www.baduhenna.nl.