Sporen van een razende storm

Cultuur
Prachtig gekleurde wijnflessen van het oude kasteel Ter Coulster.
Prachtig gekleurde wijnflessen van het oude kasteel Ter Coulster. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Huize Vrieswijk, het Huis ter Coulster, Huize Ypestein, boerderij de Hofstee, Egelenburg… zomaar wat namen van monumentale buitenhuizen en historische boerderijen die inmiddels verdwenen zijn. Bij recente archeologische opgravingen zijn op deze locaties bijzondere schatten tevoorschijn gekomen.

Archeologische schatten uit buitenhuizen Heiloo

Van het oude kasteel Ter Coulster en de latere buitenhuizen, waar vanaf de twaalfde eeuw gewoond werd, is weinig meer te zien op het landgoed. De boerderij staat nu op de plaats van het oude kasteel. Bij werkzaamheden rond deze boerderij zijn de waterput en oude funderingen van het kasteel en de slotgracht zichtbaar geworden.

Vele vondsten

Een bijzondere ontdekking was een tunnelachtige constructie, een oude beergang van het kasteel naar de slotgracht. Dat leverde vele vondsten op, zoals prachtig gekleurde zeventiende-eeuwse wijnflessen, glaszegels met het Van Cats-familiewapen, sierlijk glaswerk en een noppenbeker met versiering, porseleinen kommetjes en veel aardewerk schalen en kommen. Ze geven een mooi beeld van ‘een leven in goeden doen’ op het landgoed.

Schat aan aardewerk

Op de oude locatie van boerderij Betsy‘s Hof werden oude waterputten met een houten tonconstructie uit de vijftiende eeuw gevonden, met daarin een schat aan aardewerk zoals steengoedkannen en prachtige schalen en borden van Hollands slibversierd aardewerk. Uit de vele scherven is een Adam-en-Eva-schaal gereconstrueerd die als pronkstuk bij Baduhenna in de vitrine staat.

Losgewoeld door storm

Zomerstorm Poly is in juli over het landgoed geraasd. Naast de sloot die vanuit de slotgracht naar het riviertje De Die leidt, is een enorme boom omgewaaid. Vrijwilligers van Baduhenna zijn op onderzoek uitgegaan. In de wortelkluit die is meegetrokken zijn voorwerpen aangetroffen zoals bouwmateriaal, baksteen en natuursteen. Waarschijnlijk de resten van het oude kasteel die bij de sloop in de slotgracht zijn gestort. 

Ook veel aardewerk en flessen. Opvallen zijn de mineraalwaterflessen uit de zeventiende en achttiende eeuw met een merkteken, de voorlopers van onze plastic waterflessen. Aan het merkteken valt te zien hoe oud ze zijn en van welke bron het water kwam. Zulke flessen zijn ook gevonden bij de buitenhuizen Nijenburg en IJpenstein.

De vondsten zijn te bewonderen in de speciale vitrines in het gratis toegankelijke archeologisch museum Baduhenna, dat elke zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur open is. Zie ook www.baduhenna.nl.