Falkland Toneel maakt feest van laatste jaar

Cultuur
Falkland-voorzitter Allard de Graaf: 'Misschien waren we te bescheiden.'
Falkland-voorzitter Allard de Graaf: 'Misschien waren we te bescheiden.' (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Dat is dan het leuke nieuws. Het slechte nieuws is, dat met dat andere ook afscheid gaat worden genomen van het publiek. Falkland Toneel kan niet anders dan stoppen, eind 2024. Op falklandtoneel.nl staat een prachtig verhaal over de geschiedenis van Falkland Toneel. 10 oktober 1924 werd de Arbeiders Toneelvereniging Falkland opgericht, vanuit de Propagandaclub voor Staatspensionering. Dat waren nog eens tijden. Spelen voor de verheffing van het volk. Op het repertoire louter stukken van de socialistische Herman Heijermans. Hij schreef toen onder het pseudoniem Samuel Falkland. Die naam houdt al honderd jaar stand. Als een bedrijf honderd jaar wordt, mag het zich Koninklijk noemen.

door Ed Bausch

“Goh, zo had ik het nog niet bekeken”, zegt Allard de Graaf. Alles aan hem ademt theater, stem, ogen, mimiek, gebaren. Acteren is zijn lust en zijn leven. In maar liefst 75 producties stond hij op het podium van Theater de Beun. Maar hij is ook voorzitter van de Vereniging Falkland Toneel. “Ja, ik ben dan wel de voorzitter, maar ik kon dat alleen maar zijn vanwege mijn prachtige collega’s in het bestuur.” Het bestuur dat de leden de vraag moest voorleggen: ‘Hoe verder, nu de onduidelijkheid over de toekomst van De Beun maar blijft bestaan?’ 

Brandbrief zonder resultaat

En de leden zagen het en konden niet anders dan besluiten om in het honderdste jaar de gitaar aan de wilgen te hangen. “Ja, zegt Allard, “Het is onomkeerbaar, we gaan de vereniging eind 2024 ontbinden. Want we vroegen afgelopen voorjaar in een brandbrief aan het college van burgemeester en wethouders al om een indicatie voor het voortbestaan van De Beun. En nu aan het eind van het jaar is de situatie nog steeds ongewis. Hier valt geen planning van voorstellingen op te baseren, dat voelden we afgelopen zomer al. We hadden de brief destijds niet ook aan de gemeenteraad gestuurd. Misschien hadden we dat toch moeten doen, ja… die brief ook naar de raad, misschien waren we te bescheiden. We hebben eigenlijk ook nooit een ontvangstbevestiging gehad van onze brief.”

Goede samenwerking

Bijna wellen er tranen in zijn ogen als hij die ledenavond memoreert. “Weet je, de samenwerking met De Beun is altijd heel goed geweest, ook onder de laatste jaren met Teun van Etten en zijn bedrijfsleider. De middag dat we Allard spreken is die jonge bedrijfsleider, Jelle Klingeler, als een volleerd gastheer bezig om de bezoekers te gaan ontvangen. Een uitverkocht huis, voor een sinterklaasvoorstelling. “Wij hebben hier alle voorzieningen voor theater.” Dat is ook wat Allard roemt, ook voor de andere theaterclubs in Heiloo. “Daar is zo’n plek als deze zo enorm belangrijk voor.” Toch zag Allard met zijn medebestuursleden ook wel de verandering, misschien ook door corona. “Wat terugloop in bezoekersaantallen, wat minder makkelijke beschikbaarheid van medewerkers. Spelers zijn ook decorbouwers en wat niet al. Niet iedereen neemt in deze veranderende tijd meer zomaar van alles op de schouders. Spelen wil iedereen wel. Maar ja, voordat je op de planken kunt staan moet er heel veel gebeuren. Want het is wel Falkland, hè.”

Geen plan B

“Eigenlijk begon er wat een neerwaartse spiraal toen we allemaal, ook de andere verenigingen, weg moesten met onze decorbouw en het naaiatelier uit het Bruno-gebouw, enkele jaren geleden. De huur ging daar opeens enorm omhoog. Toen viel er zoveel weg, de samenhang raakte weg, je kwam elkaar niet meer tegen, het werd heel veel heen-en-weergesleep.” Allard kan moeilijk begrijpen dat er niet een plan B was toen de gemeente de huur opzegde bij Social Leisure, de organisatie van Teun van Etten, die bijvoorbeeld ook zwembad Het Baafje exploiteert. “Zo ontstond er voor ons een heel moeilijk perspectief.”

Cadeau aan het dorp

Dus we moesten anders gaan denken over ons jubileumjaar. Niet de grote Beunproducties voor kinderen en volwassenen die we voor ogen hadden. We willen absoluut niet in wrok de deur dichtdoen. We gaan in het voor- en najaar op toernee door het dorp. We stellen een mooi palet van eenakters samen en komen daarmee spelen… in tuinen, restaurants, verzorgingshuizen, bij mensen thuis, op scholen. Overal waar men ons uitnodigt. En we komen gratis, het is ons cadeau aan het dorp. En als we aan het eind van het jaar geld over hebben, gaan we dat ter beschikking stellen aan nieuwe initiatieven op het vlak van theater.”

Binnenkort komt het allemaal op de website. Ook de tentoonstelling die er zal komen bij de Historische Vereniging. Falkland Toneel gaat Heiloo in het nieuwe jaar prachtige momenten bezorgen. Ook Allard de Graaf is dan her en der te zien als gepassioneerd acteur. Want dat is hij in hart en nieren, net als alle spelers en medewerkers. Wat een historie.