Archief HV Heiloo verrijkt met honderden bouwtekeningen

Cultuur
Voorzitter (a.i.) Jaap de Graaf, architect Kees Hoope en bestuurslid Paul Morsch buigen zich over een tekening.
Voorzitter (a.i.) Jaap de Graaf, architect Kees Hoope en bestuurslid Paul Morsch buigen zich over een tekening. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Enige tijd geleden kreeg Historische Vereniging Heiloo het aanbod van architect Kees Hoope, om zijn gehele werk in het archief te mogen opnemen. Hoope wilde na zijn pensionering al zijn bouwtekeningen een goede bestemming geven. Een hele eer dus voor het museum om op zo’n omvangrijk werk van ruim driehonderd originele bouwtekeningen te mogen passen.

Uren is Hoope bezig geweest zijn tekeningen ‘verhuisklaar’ te maken. De tekeningen die jaren in stevige kokers bewaard waren gebleven, hebben inmiddels een bijzondere plaats in het museum gekregen.

In de bestuurskamer van het museum bevinden zich namelijk nog de originele ladenkasten van het voormalige Willibrordusgebouw. Ook destijds werden er bouwtekeningen in bewaard. Nu dus weer, een mooiere plaats is bijna niet mogelijk. 

Natuurlijk werden er nog enkele bewaartips gegeven: een constante temperatuur, een droge omgeving en de tekeningen moeten zijn afgedekt met zuurvrijpapier. Daarna kon Kees met een gerust hart afscheidnemen van zijn levenswerk.

Nog veel meer in Historisch Museum

De tijdelijke tentoonstelling van 125 jaar Eensgezindheid, de Schatkamer waarin verschillende geschenken aan de vereniging te zien zijn, de prachtige antieke veilingklok in de bestuurskamer, de permanente tijdlijn van Heiloo en het Stolpersteine-verhaal in de filmzaal.

Gemeentehuis Heiloo

Luuk van Raalte vertoont dinsdagavond een korte historische film over het gemeentehuis, maar andere verzoekfilms kunnen ook worden vertoond.

In de grote zaal is nu een minitentoonstelling ingericht naar aanleiding van de verhuizing van het gemeentehuis. Inmiddels zijn al veel trouwfoto’s te zien, gemaakt in of vóór het gemeentehuis. Voor sommige bezoekers vormen de foto’s een feest der herkenning en voor andere een leuke ontdekking.

Mensen die ook hieraan mee wil doen, zodat ook hun foto in het museum hangt, kunnen contact opnemen per e-mail via gieltjes@kpnmail.nl of telefonisch: 06-20546574.

Informatie

Historische Vereniging Heiloo en het Historisch Museum zijn gevestigd in het Willibrordusgebouw aan de Kennemerstraatweg 464. Openingstijden: dinsdag 19.00-21.00 uur; weekend 14.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Informatie: www.hvheiloo.nl.