Atelierbezoek

‘Alles aan klei is scheikunde’

Cultuur
Monique in haar atelier.
Monique in haar atelier. (Foto: Ed Bausch)

AKERSLOOT - Het uitzicht vanuit het atelier zal al een eerste inspiratiebron zijn. Daarnaast Wabi Sabi, kortgezegd de schoonheid van de imperfectie, het onvolmaakte, en dan de natuur in en rond Akersloot en verderop in de duinen van Castricum. Je ziet dat alles meteen terug als je het atelier van Monique Sommers-Kuijpers binnenstapt. Het lijkt alsof ze al heel lang een Akerslootse is, maar ze woont er nog niet eens vier jaar met haar man. “Maar, helemaal thuis, meteen al toen we het huis zagen.”

Door Mieke Rozing en Ed Bausch 

Vanuit het huis kijk je over het land richting Wormerveer, de hazen springen door het land, ganzen vliegen op en zoeken weer een plek. Hier vindt Monique haar inspiratie. 

Ze heeft, zoals ze het verwoordt, haar trechter kleiner gemaakt. “Er is vaak zoveel, en zoveel tegelijk, daar zie je jonge mensen ook zoveel mee struggelen. Dus ja, je kijkt hier wel over het land naar een grote wereld, maar tegelijkertijd heb ik de mijne wat kleiner gemaakt. In de stad was het druk en ik was altijd bezig in en met mijn hoofd.”  

In Amsterdam werkte ze 33 jaar in het onderwijs, als leerkracht, intern begeleider en coach. “Toen ik jong was wilde ik altijd al iets maken en dat doe ik hier nu. En ik vind het geweldig leuk dat anderen dat hier ook kunnen doen met de workshops.” 

Die workshops geeft ze het liefst voor duo’s. “Want dan kom je echt in verbinding, met jezelf en met de klei”, vertelt Monique.

Kleuren van de bergen

Verbinding zoeken, dat is wat het werk van Monique met je doet. Soms letterlijk, want ze maakt ook graag gebruikskunst zoals prachtige vazen, die op zichzelf al kunst zijn. Maar ook wel meer abstracte dingen. Bijna altijd zijn het kunstwerken met aardse kleuren, die evengoed heel warm zijn. “Het zijn de kleuren die je ziet in de bergen, waar ik graag wandel. En dan verwerk ik er ook wel hout in.” Of ze maakt in de ‘leerharde klei’ (als die al wat droog is) afdrukken van dennenappels of schelpen. “Door krassen te maken in de klei zorg je ervoor dat ornamenten die je er op plakt goed blijven zitten, aangesmeerd met kleislib.”

‘Het ontstaat in het moment’

Zo zie je de werken in haar atelier staan, versierd met koralen. “Het begint met een plak klei, je maakt er iets van, je glazuurt het. En als het dan uit de oven komt heb je keramiek.” Zo simpel lijkt het, maar er gaat heel wat aan vooraf. Denkwerk, veel kijken. Totdat, geheel in het moment, dat prachtige werk onder haar handen ontstaat. Monique was altijd al wel bezig met keramiek, met cursussen in Frankrijk. Na haar schooltijd volgde ze lessen bij Crejat, maar volgde snel haar eigen weg. En dat gaat heel goed, met voortdurend exposities en met werk in de shop-in-shop-winkel in de Molenstraat in Schagen. Een heel nieuw leven dus in Akersloot. Het werk is vanaf april te zien in het museumgemaal in Akersloot aan de Fielkerweg. Je kunt op atelierbezoek, na een afspraak. Kijk daarvoor en voor de workshops, exposities en het werk in Schagen op www.mok-keramiek-akersloot.nl. Bekijk hieronder de video van het atelierbezoek.