Kattenbezitter waarschuwt voor niesziekte

Dieren
De niesziekte is zeer besmettelijk en kan levensbedreigend zijn. Foto ter illustratie.
De niesziekte is zeer besmettelijk en kan levensbedreigend zijn. Foto ter illustratie. (Foto: Matteo Petralli)

HEILOO - Kattenbezitter Sabine waarschuwt andere kattenbezitters in Heiloo om op te letten voor de zeer besmettelijke niesziekte die levensbedreigend kan zijn bij katten. “Onze kat Bentley is opgenomen in verband met de ziekte,” zo schrijft zij op ‘Je bent Heilooër als...’. “Ik denk dat het verstandig is om dit te melden zodat iedereen zijn/haar kat in de gaten kan houden.”

Dierenartsassistente Romy van dierenartsenpraktijk J. de Jong in Heiloo kan kattenbezitters geruststellen: “De kans is erg klein dat de niesziekte levensbedreigend is bij gezonde dieren. Het is belangrijk om je kat in de gaten te houden als deze niest, maar je hoeft niet meteen bij de eerste nies je kat binnen te houden of ermee naar de dierenarts te gaan.” Sowieso is het volgens Romy verstandig om je kat te laten vaccineren tegen niesziekte. Dan zullen de symptomen mild verlopen en is de kans erg klein dat je kat erg ziek wordt. “Niest je kat vaker en is deze benauwd, dan is het goed om aan de bel te trekken. Houd daarbij in de gaten of je kat snot heeft. Meestal is deze helder, maar is deze groen of geel? Dan zou ik bellen.” 

Bij de dierenarts kan de kat behandeld worden. “Het gaat dan om verlichting bieden of het geven van een antibiotica.” Heeft je kat niesziekte of vertrouw je het niet? Dan is het verstandig om je kat binnen te houden om verdere besmetting te voorkomen.