Aardgasvrij in Ypestein

Duurzaamheid
Buurman en buurman: Ron Poppen en Mick van Mourik.
Buurman en buurman: Ron Poppen en Mick van Mourik. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Aan de Brink nummer 3 wordt volop verbouwd. Bewoner Mick van Mourik heeft zijn eigen woning naar voren geschoven als voorbeeldwoning in de energietransitie. Samen met vijf andere buurtbewoners vormt hij Buurtinitatief Oosterzij. Ze doen onderzoek naar de overstap naar duurzame energie. Buurman Ron Poppen is de aanjager van het project. Zijn drijfveer: “Ik houd van samenwerken, en ik hou van delen.”

Alle woningen in Nederland gaan van het aardgas af. Hoe, dat bepaalt elke woningeigenaar zelf. Dat kan een lastige keuze zijn. Wat zijn de mogelijkheden in de wijk? Wat werkt het best in de woning? Wat is er nog nodig qua isolatie? Hoe groot is de energiebehoefte? Ingewikkelde vragen, die niet in een uurtje te beantwoorden zijn. Inwoners van de wijk Ypestein hebben geluk; de leden van Buurinitiatief Oosterzij doen enthousiast en uitgebreid onderzoek, waar de rest van de wijk van kan meeprofiteren. Mick moet kortstondig afzien tijdens de verbouwing, maar de beloning is straks het eindresultaat. In november wordt de warmtepomp geïnstalleerd. Specifieker: een luchtwarmtepomp. 

Warmtebron

Mick vertelt: “Als je van het gas af gaat, heb je een andere warmtebron nodig. In het vooronderzoek is gebleken dat een warmtepomp de meest ideale warmtebron is voor woningen in Ypestein. Maar daarmee is het onderzoek niet af, want er zijn verschillende typen.” Een behoorlijke uitzoekerij, maar Mick heeft er plezier in: “Omdat de woningen in deze straat geventileerd worden via een centrale afzuiging, lijkt een luchtwarmtepomp erg geschikt. Dit ga ik nu uittesten. Een hele verbouwing; vrij definitief voor een test. Maar dat is pionieren!”, vertelt hij opgewekt. Hij licht toe: “Er moet iets veranderen. De energietransitie is in volle gang. Dan kan ik afwachten tot iemand anders het uitzoekt, of ik kan het zelf uitzoeken. Dat is leuk! Uitproberen, kennis vergaren, anderen meekrijgen. Doen, zien, het verhaal vertellen. Het is leuk om anderen in het proces mee te nemen. En mooi om te zien wanneer mensen na jouw verhaal zelf in actie komen. De techniek en de mogelijkheden zijn er al, maar niet iedereen durft daarin de eerste stap te zetten.”

Ypestein

Ron, Mick en de overige leden willen na hun onderzoek de drie meest haalbare opties voor bewoners met vergelijkebare woningen in Ypestein presenteren. Voor deze opties gaan ze kijken naar collectieve inkoop. En ze zullen ook goede afspraken maken met betrouwbare installateurs voor installatie op grotere schaal. 

Naast de test met warmtepompen - in andere woningen en kantoorpanden doen ze ook met andere typen ervaring op - onderzoeken ze of een collectieve warmtebron mogelijk is. Mick: “Stel dat een van de opties een gezamenlijke warmteopslag is. Dan is de volgende voorwaarde dat genoeg mensen meedoen. Maar we zeggen tegen niemand: je móet. We planten een zaadje. De een zal sneller meegaan dan een ander. Iemand moet ook maar net zelf in de juiste fase zitten om in te stappen bij dit project.”

Expertise

Wat vinden de heren van de rol van de gemeente, zou die dit onderzoek moeten doen? Ron vindt van niet: “De gemeente heeft de expertise niet. Die is er wel bij onze stichtingen Duurzaam Heiloo en Vereniging Heiloo Energie. Zelf ben ik er al twaalf jaar mee bezig. Elke maand komt er een technisch bedrijf langs, dat ons voorlichting geeft. Ik volg daarnaast webinars. Ik lees graag over wetenschap, het blijft me interesseren. En dat pas ik dan graag toe bij voorbeelden in Heiloo. Het is prachtig om daarmee ook anderen te enthousiasmeren.”

Tips

Wie de stap wil maken naar aardgasvrij, mag best eens aanbellen bij Ron of Mick. “Voordat je een grote stap zet, wil je toch weten waar je aan begint. Dus ga vooral thuis kijken bij anderen. Kijk wat je bevalt.”

Volgens Ron en Mick is het raadzaam om een buurtinitiatief op te starten in je eigen wijk. Daar kan bijvoorbeeld een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd worden. De eerste stap is: aanbellen bij de buren. “Je hebt veel aan elkaar. Ook mensen met minder technische kennis stellen vaak net de juiste vragen”, vertelt Ron. Nog een tip van Mick: “Vanaf 2026 mogen geen cv-ketels meer geïnstalleerd worden. Maar ga dan niet eerst voor hybride. Want dan moet je later wéér een transitie doen. Een 100% elektrische oplossing is in aanschaf wel iets duurder, maar op termijn is het juist een voordeligere stap.”

Alle Heilooërs zijn welkom bij de helpdesk van Heiloo Energie en Duurzaam Heiloo: elke woensdag en zaterdag in ’t Loo en dinsdag in de bibliotheek. Voor vragen over verduurzaming, voor de energiecoaches, om samen te kijken naar een offerte voor zonnepanelen of voor informatie over warmteberekeningen. Ook voor doorverwijzen naar subsidiemogelijkheden. In de helpdesk delen de vrijwillige experts graag hun kennis en denken ze mee over vervolgstappen.