Huis aan Baetenburg genomineerd als meest duurzaamste

Duurzaamheid
Peter Boers voor zijn huis met lage voetafdruk.
Peter Boers voor zijn huis met lage voetafdruk. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - “Nu ga ik me dan toch kandideren”, dacht Peter Boers toen hij de vereisten las om in aanmerking te komen voor duurzaamste huis. Want die gaan niet alleen over zonnepanelen, glasdiktes en dergelijke, maar ook over hoe je woont, hoe je de ruimtes in een huis benut, hoe je leeft, wat je voetafdruk is. En meteen prijkt zijn jaren-zeventigwoning Baetenburg 64 in een mooi rijtje van negen in Noord-Holland genomineerde woningen in het kader van de landelijke duurzame-huizenroute. “Een stem op het huis zoals ik het met mijn huisgenoot bewoon, inclusief een tiny house in de garage en een B&B-kamer zou wel een mooie kroon zijn. Vooral dus, omdat ook de manier van bewonen meespeelt in de verkiezing.”

door Ed Bausch

Je denkt overweldigd te worden door een relaas over zonnepanelen, over vloerverwarming, warmtepompen en heel veel meer. Ja, dat is er allemaal, in en aan het huis van Peter Boers. Maar veel meer gaat het hem om de andere manieren om bij te dragen aan een zo minimaal mogelijke voetafdruk.

“Dus wij bewonen dit huis volledig. Geen ruimte staat leeg. In de garage, die vastzit aan het huis, hebben we een tiny house mogelijk gemaakt. Dat is ideaal voor mensen die even ergens onderdak moeten hebben. Het is voortdurend in gebruik, nu door een student. En inpandig hebben we een B&B mogelijk gemaakt. Ook daar is voortdurend heel veel belangstelling voor. Juist ook van mensen die ergens een paar dagen willen zijn waar ook hún voetafdruk bescheiden is.” Het bordje op de buitenmuur is duidelijk: dit is een ‘organic B&B’. ”En de gasten komen natuurlijk voor de omgeving, de hele kuststrook. Die is prima te doen met de fiets of lopend. Daar heb je echt geen auto voor nodig.”

Duurzaam leven maakt blij

Het tiny house (‘een fantastische starterswoning dus’) is helemaal rolstoeltoegankelijk en de wanden en het dak zijn verpakt in een laag vlas. Net als veel wanden in het huis zelf, waar de ramen de hoogst mogelijke isolatiewaarde hebben. Natuurlijk is er nul op de meter. “En dat is dus heel bijzonder voor een huis uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.”

De nominatie is ook verdiend door de manier waarop de bewoners in het leven staan. Matig in alles. “En toch hebben we altijd plezier. Matigen is echt niet verschrikkelijk. Je wordt er zelfs blij van.” Peter is christen en put voor veel uit zijn geloof. Maar tegelijkertijd heeft dat er ook weer niet veel mee te maken. “De verleidingen zijn het probleem. De hele tijd moeten we van alles. Maar we zouden juist minder moeten willen. Minder verpakte maaltijden, om te beginnen.”

Niet vliegen maar varen

“Wij kopen bijna alles tweedehands, alles krijgt een tweede kans. We eten van de moestuin, we vliegen niet naar een ver oord, we varen. Wat we verdienen aan het tiny house geven we aan organisaties die biodiversiteit stimuleren. We zouden naar veel meer wilde natuur toe moeten in Nederland. Ik ben opgegroeid met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Dus je wilt geen dingen doen die een ander of iets anders schade toebrengen. En dat gebeurt wel degelijk door de manier waarop de meeste mensen leven en zo een veel te grote voetafdruk achter laten.” Dus zingt hij ook mee in het groeiende koor van het Heiloose klimaatalarm.

Een stem op het huis van Peter Boers is dus eigenlijk een dubbele stem, voor alle materiële aanpassingen aan een huis, maar ook een stimulans om de voordelen van duurzaam leven te onderstrepen. Een mooi signaal om dit huis op 1 te zetten in de duurzame-huizenroute.

Stemmen kan tot vrijdag 1 maart via de website: www.duurzamehuizenroute.nl.