Studeren op veiligheid

door Ed Bausch
HEILOO - Veiligheid. De laatste jaren is dat een heel groot begrip geworden, waar ieder de mond vol van heeft. Net als andere gemeentes moet ook Heiloo weer - voor vier jaar - een nota opstellen over veiligheid in de gemeente, een IVB. Ja, het regent overal afkortingen. Deze staat voor Integraal Veiligheids Beleid. Dinsdag was in de raadszaal en de aanpalende kantine van het over enkele maanden voormalige gemeentehuis een studiemoment voor de raadsleden. De publieke tribune was vol. Deze keer niet met bewoners, maar met experts van brandweer, politie, GGZ, Handhaving, Jongerenwerk, Verkeerspanel, Sociaal team en hé: de ‘Bemiddelingskamer’.
Eerst was er in de raadszaal een toelichting op de analyse van de voorbije jaren. Heiloo loopt zeker niet voorop in onveiligheid. Dat was dan de eerste opluchting. Maar ook werd duidelijk dat onveiligheid goed zichtbaar kan zijn, bijvoorbeeld als je fiets is gejat, maar ook heel onzichtbaar. Daar is dan een nieuwe term voor: ondermijning. Een ‘containerbegrip’ voor bijvoorbeeld drugsgebruik, criminaliteit via internet. Ook het momenteel veelbesproken begrip ‘integriteit’ kwam voor in het rijtje waar veiligheid of onveiligheid zich voordoen: in of rond de woning, op het werk, onder jeugd, onder mensen onderling.
De ‘Bemiddelingskamer’
De gedachte voor speerpunten voor de komende jaren richt zich op fietsen (Heiloo heeft een station en daar raken aardig wat inwoners met regelmaat hun karretje kwijt), jeugd, de ondermijning en ‘personen met onbegrepen gedrag’. In de discussie popte ook verkeer op, met vragen voor aandacht van het enorme verschil in snelheden op fietspaden, met alle gevolgen van dien.
Op de standjesmarkt in de kantine ging het vervolgens veel over preventie. Bijzonder daarbij was de aanwezigheid van de ‘Bemiddelingskamer’. Voor velen een nieuw gegeven. “Maar”, zeiden Shirley Rolfes en Marije Koopmans, “Wij werken in diverse gemeentes en hebben een team van ruim zeventig medewerkers, veelal vrijwilligers, die echt bij of achter de voordeur komen. Dan kunnen we zelf proberen te bemiddelen, want het vaak over iets met buren of de directe omgeving, of we kunnen constateren dat we goed een van de andere partijen een seintje kunnen geven om eens aandacht te komen geven.”
In december komt de nota over veiligheid in de commissie en daarna in de raad.