Uit de Commissie Heiloo

Gemeentenieuws
Het pad tussen de twee percelen aan de Runxputteweg.
Het pad tussen de twee percelen aan de Runxputteweg. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - De Runxputteweg is een dromerig landweggetje, achter het terrein van Onze Lieve Vrouw ter Nood, evenwijdig aan de spoorlijn. Op de grens van Heiloo en Limmen liggen de nummers 24 en 26. De commissie mocht zich maandag buigen over de bouw van een woning op dat stukje Heiloo.

Door Ed Bausch

Het betreft eigenlijk een toevoeging op het perceel van nummer 24. Ernaast ligt 26 A, met een dierenkliniek, zoals een bordje aangeeft en een bedrijf voor en met paarden. Twee broers willen de woning toevoegen op het perceel 24. Het plan lag tot 3 januari ter inzage, zonder dat er zienswijzen kwamen. Dus het plan wordt, via een voorbespreking in de commissie aangeboden aan de gemeenteraad. Maar de commissie adviseert om het van de agenda te halen, ook omdat wethouder Ronald Vennik meende dat het goed is om er eerst nog eens naar te kijken en te proberen de partijen van nummer 24 en 26 wellicht alsnog te verenigen.

Ongemakkelijkheid

Het geval wil dat twee weken na de afloop van de terinzagelegging alsnog een bezwaar is ingediend door de bedrijfsvoerders op nummer 26, de dierenkliniek en het bedrijf met paarden. “Dat konden wij in een quickscan niet vinden op internet”, zei wethouder Vennik nadat hij verrast was geweest over de - eigenlijk te laat ingediende - zienswijze waarin bezwaar wordt gemaakt tegen het bouwen van de woning, omdat die de bedrijfsvoering zou kunnen belemmeren. Er waren insprekers van de familie die de woning wil bouwen en van de bedrijfsvoerders (notabene vertegenwoordigd door een insprekende advocaat). Het was een bepaald ongemakkelijke situatie voor de raadsleden. Iedere dromerigheid leek hier ver weg. Net als de wethouder voelden de commissieleden er weinig voor om het plan nu verder te bespreken. De Gemeente gaat na of hier iets over het hoofd is gezien, terwijl er toch al heel lang ook bewoning is op het terrein. Of dat men erin slaagt om de partijen gewoon met elkaar te laten praten. “Hoewel er alle mogelijke participatie is geweest.” Dus het starten met bouwen moet nog op zich laten wachten, de toekomstige bewoners zeiden geen problemen te hebben met het wonen naast bedrijfsvoering. “Onze ouders wonen daar immers al heel lang.”

Meerkosten medisch afval

Verder aan de orde kwamen verordeningen die nodig zijn voor de inmiddels ingevoerde en veelbesproken Omgevingswet, die veel dingen voor de aanvragers van vergunningen moet vergemakkelijken. Voor raadsleden is het best ingewikkelde materie. Voor de ambtelijke ondersteuning waren er daarom veel complimenten voor de heldere presentaties.

Ook aan de orde was een regeling voor medisch afval. Doordat de ophaalfrequentie van containers met restafval is verlaagd van een keer per drie weken naar een keer per vier weken kunnen sommige inwoners problemen hebben met het kwijtraken van medisch afval. Voor hen (74 adressen nu) komt een tegemoetkoming van 67,50 euro voor extra kosten voor een extra container of een extra afstortmoment bij een milieuparkje. Een prima regeling vond de commissie unaniem. Dus de regeling gaat door naar de Raad, op de weg naar de democratische hamerslag aldaar op 22 april. Er werd nog even gediscussieerd of luiers ook chemisch afval zijn. “Niet als je gewoon wasbare luiers gebruikt”, klonk het van ervaringsdeskundigen in de commissie. 

Lees nu de laatste editie van de digitale krant