Heiloeër vindt eerste kievitsei van Noord-Holland

Natuur
Een kievitjong. Foto ter illustratie.
Een kievitjong. Foto ter illustratie. (Foto: GeRu Reptiles, via Wikipedia)

HEILOO - Het eerste kievitsei van Noord-Holland werd afgelopen zondag gevonden door Michel Mannes uit Heiloo, zo meldt NH Nieuws. Twee eieren werden in hun nest gevonden langs de Kanaaldijk op een grasland. Om te controleren of het wel echt om de eerste kievitseieren ging, kwam weidevogelonderzoeker Wim Tijsen langs in Heiloo.

Na controle in een bak met water, waarna de eieren in het water zakten en helemaal plat lagen, bleek het inderdaad om verse kievitseieren te gaan. Tijsen verwacht dat ze ongeveer over vier weken uitkomen. De ligging van het nest maakt het een kansrijke omgeving voor de kievitsjongen om in op te groeien, zo stel Tijsen. In zo’n omgeving kunnen ze namelijk makkelijk aan eten komen.

Geen nadelige gevolgen

Maar heeft het oprapen van kievitseieren en ze in een bak water leggen geen nadelige gevolgen voor de kievitsjongen? Volgens Rob Struyk van Vogelwerkgroep Alkmaar en Omstreken heeft het oprapen en weer terugleggen geen nadelige gevolgen. “Kieviten zijn wat dat betreft heel tolerant,” vertelt Struyk. 

De werkgroep vervult een signalerende rol bij het beschermen van vogels, maar onderneemt ook actie als dit noodzakelijk is. “Ik heb meegemaakt dat bij een dreigende vloed van plaggen een terp werd gemaakt, waarna de eieren er bovenop werden gelegd. De kievit ging op de eieren door met broeden, maar het was wel een raar gezicht.” 

De controle door Wim Tijsen, volgens de Vogelwerkgroep een specialist, is volgens Struyk ook prima uitgevoerd. “Een vers ei zakt naar de bodem. Als het iets bebroed is, gaat het met de punt naar beneden op de bodem staan. Als je het ei gelijk teruglegt komt het normaal uit.”

Volgend jaar

In 2016 en 2017 vond Heiloeër Michel Mannes ook al het eerste kievitsei van de provincie. Volgens Tijsen blijft het ieder jaar wel een beetje een competitie. Wie weet is Mannes volgend jaar wederom de eerste die de eieren ontdekt.