Inspraak energieopwekking langs A9

Nieuws
Iedereen kan meepraten over energieopwekking langs de A9.
Iedereen kan meepraten over energieopwekking langs de A9. (Foto: Arjan Hoogvorst)

HEILOO - Verschillende gemeenten hebben de mogelijkheden voor energieopwekking langs de snelweg A9 onderzocht, samen met de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. Gemeente Heiloo bespreekt die mogelijkheden graag samen met omwonenden, inwoners en andere belanghebbenden, tijdens een participatieavond op donderdag 29 juni (om 19.30 uur) in de Cultuurkoepel aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo.

In 2019 publiceerde de regering het Klimaatakkoord. Een afspraak uit dat akkoord is, dat 30 energieregio’s onderzoeken hoe te voldoen aan de afspraken en duurzaamheidsopgave in het akkoord. Elke regio heeft een Regionale Energiestrategie (RES). Onderdeel daarvan in deze regio is de opwekking van 35 TWh hernieuwbare energie in 2030. Dit zou deels kunnen met energieopwekking op rijksgrond langs de A9. Dat is onderzocht met een vorig jaar gestarte voorverkenning, waaraan Heiloo, Uitgeest en Castricum deelnamen. De voorverkenning is een samenwerking tussen diverse gemeenten (ook Alkmaar en Heemskerk) en de Provincie, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf en Liander. Er is inmiddels inzicht in de geschiktheid van bermen, ruimtes bij op- en afritten en geluidsschermen in het onderzoeksgebied langs de A9.

Inwoners kunnen zoals vermeld 29 juni meekijken én meedenken over de mogelijkheden qua energieopwekking langs de snelweg. Aanmelden kan via www.ikdenkmeeoverheiloo.nl/energieroute