Kinderburgemeester Heiloo zwaait bijna af

Nieuws
Mascha en Maurits, een jaarlang elkaars steun en toeverlaat.
Mascha en Maurits, een jaarlang elkaars steun en toeverlaat. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - De tijd vliegt. Een jaar is om, voordat je het weet. Zo ook in de beleving van een kind, dat zich een jaarlang kinderburgemeester heeft mogen noemen. Die van Heiloo zwaait binnenkort af, na twaalf leuke en leerzame maanden aan de zijde van de burgemeester. Maurits van Schouten blikt terug, samen met zijn collega Mascha ten Bruggencate.

Door Arjan Hoogvorst

Keurig op tijd en evenzo netjes getooid met overhemd en jasje verschijnt de twaalfjarige Van Schouten ten tonele in het gemeentehuis van Heiloo. Als een heus heertje geeft hij acte de présence in een omgeving, die ‘m al zeer vertrouwd is. “Zal ik even naar haar kamer lopen, om te kijken of ze er is?”, klinkt het zelfverzekerd aan de balie. Een niet mis te verstane binnenkomer, zo aan de ambtelijke burelen van Heiloo.

Steun en toeverlaat

Daar zit ie dan enige minuten later aan tafel, onverschrokken met tegenover hem niemand minder dan burgemeester Mascha ten Bruggencate. Zijn steun en toeverlaat afgelopen maanden. Een indrukwekkende tijd, voor beiden. “Vorig jaar zag ik in de krant een oproep voor de nieuwe kinderburgemeester van Heiloo en dat leek me wel leuk. Dus ik heb mezelf gepresenteerd met een filmpje, waarin ik vertelde waarom ik de geschikte kandidaat dacht te zijn. Een tijdje later mocht ik op gesprek komen, net als zeven anderen. Uiteindelijk kozen ze mij”, legt Maurits uit.

Mooie ideeën

In die persoonlijke pitch pleitte hij ervoor om aan vluchtelingen een maatje te koppelen, zodat de opgevangen mensen Heiloo konden leren kennen. Ook dacht hij aan een strandje bij het Maalwater, wat er trouwens niet kwam. En een schoolkrant en moestuin voor elke school, waar tevens natuurlessen in het pakket moesten komen. Maurits zit bij scouting Victorie, houdt van het buitenleven en vindt natuur dus belangrijk. Mooie ideeën uit een kinderbrein, die de volwassen aanbevelingscommissie over de streep trokken.

Best beetje trots

Zo werd Maurits van Schouten kinderburgemeester van Heiloo en mocht hij aan de zijde van Mascha ten Bruggencate mee naar allerlei officiële gelegenheden. “Dat was echt heel leuk om mee te maken. Zo mocht ik mee met de sinterklaasviering, timmerdorp, de lintjesregen en pas nog naar Utrecht voor een festival van Stichting het Gehandicapte Kind. Elke maand was er wel iets, waar ik met de burgemeester naartoe mocht. Dan stond ik naast haar en ontmoette ik veel verschillende mensen. Stiekem was ik dan best wel een beetje trots…”

Mascha ten Bruggencate hoort het verhaal glimlachend aan en knikt bevestigend. “Maurits heeft het heel goed gedaan. Het is altijd leuk om ergens naartoe te gaan in gezelschap van een kind. Maurits stelde telkens allerlei vragen, waardoor ik zelf anders naar bepaalde zaken ging kijken. Zoiets houdt mij en het college ook weer scherp.”

Confronterend

Ondanks de diverse ideeën en plannen van een jonge assistent als Maurits, blijken dingen in de praktijk nog niet zo gemakkelijk door te voeren. Bekende factoren als beleid en geld spelen daarbij een rol. “Door zo’n samenwerking met de kinderburgemeester loop je geregeld tegen je eigen grenzen en die van het algehele systeem aan. Dat kan soms best confronterend zijn, maar ook zéker leerzaam. Voor mij, mijn collega’s en natuurlijk ook voor Maurits”, zegt de volwassen burgemeester.

De twee bezochten tevens een vluchtelingenavond, waarop ze de tafel deelden met statushouders. “Dat was georganiseerd door Heiloo voor Elkaar”, vervolgt Maurits als een haast volleerd volksvertegenwoordiger. “Toen hebben we met verschillende mensen over van alles gesproken, wat ook interessant was.”

Murmellius Gymnasium

Nog even en het zit erop voor Maurits, als kinderburgemeester. Gelukkig heeft hij nog genoeg andere bezigheden, waaronder de judosport en jeugdbrandweer. “Daar doen we wekelijks diverse oefeningen, om te leren hoe alles werkt. Misschien dat ik later kan doorstromen naar de volwassen vrijwillige brandweer…”

Ambities genoeg dus, bij de jeugdige rechterhand van burgemeester Ten Bruggencate. Al weet hij nog niet, wat later te willen worden. “Met basisschool De Duif ben ik bijna klaar. Daarna ga ik naar het Murmellius Gymnasium in Alkmaar.” Mascha ten Bruggencate kan trots zijn, want dat was ooit ook haar school. Maar vooral verheugd is ze om haar uitstekende jonge hulp van afgelopen jaar, die aan het einde van het gesprek staat te popelen voor het fotomoment. “Gelukkig is de fotograaf er al, want ik moet over een uur samen met de wethouder het startschot voor de avondvierdaagse geven.”

Alsof het de dagelijkse gang van zaken is, poseert Maurits aan de zijde van de burgemeester, compleet met ambtsketting. Die hangt over enige tijd om de nek van een volgende kandidaat. De wervingscampagne is al gestart.

Vacature opvolger

Met het vertrek van Maurits van Schouten als kinderburgemeester zoekt burgemeester Mascha ten Bruggencate iemand, die namens alle kinderen van de gemeente Heiloo zijn of haar mening geeft. En die het leuk vindt om bij verschillende bijeenkomsten en activiteiten betrokken te zijn.

De juiste kandidaat woont in de gemeente Heiloo, zit in groep 7 (volgend schooljaar groep 8), vindt het leuk om met kinderen én volwassenen om te gaan, is graag betrokken bij onderwerpen die in Heiloo spelen en geeft graag zijn of haar mening.

Wie dat leuk lijkt, dient vóór 18 juni te solliciteren per brief, e-mail of filmpje gericht aan de burgemeester. Geef hierin het volgende aan: waarom jij graag kinderburgemeester wilt worden, je leeftijd en in welke groep van welke school je zit. Verder mag je zelf bepalen wat je nog meer wilt vertellen. Mailen kan via bestuurssecretariaat@heiloo.nl, post mag naar: Gemeente Heiloo, ovv sollicitatie kinderburgemeester, Postbus 1, 1850 AA Heiloo. 

Informatie

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met Axel Weggelaar: axelweggelaar@debuch.nl of telefoon: 06-15075972.