Huisvesting in voormalig gemeentehuis Heiloo

HEILOO - Waar tot voor enige tijd nog ambtenaren hard aan het werk waren voor de gemeente met denken, praten en schrijven, zijn het sinds begin deze week rond de negentig vluchtelingen uit Oekraïne die de vleugel van het voormalige gemeentehuis aan de Kennemerstraatweg bevolken. Ze zullen er hun eigen gedachtes hebben, over hun vaderland in de moeilijkheden van nu, over hun dynamische leven in een nieuw land, met veelal hun partners en kinderen om zich heen. Vorige week vrijdag was er een rondleiding door de kamers op de eerste en tweede verdieping. “We hebben vooral het bestaande gebouw als uitgangspunt genomen. Her en der vetrekken kleiner gemaakt, afhankelijk van de gezinsgrootte”, vertellen wethouder Ronald Vennik en projectleider Menno Schermer.
door Ed Bausch
Vrijdag werd er nog overal druk gewerkt om alles op tijd af te hebben. De inrichting was in volle gang. Toch wel indrukwekkend als je jezelf inleeft in de posities van de Oekraïners. “Ze komen voor een groot deel uit het klooster Onze Lieve Vrouw ter Nood, dat hen zo genereus heeft ontvangen en gehuisvest, al vrij snel na de inval nu anderhalf jaar geleden. Men wil daar wel doorgaan met opvang, graag ook tijdelijk, crisisopvang past daar goed. Het is nu een andere situatie voor de vluchtelingen dan toen ze net kwamen.”
‘Heiloo steeds verwelkomend’
“We hebben als gemeente een overeenkomst gesloten met HOD, een landelijk bekende beheerder van tijdelijke functies in leegstaande panden. Op de benedenverdieping is naast de douches ruimte voor de beveiliging, die twee kanten uitwerkt: ook voor de Oekraïners. En er is ruimte voor begeleiding. Er is een aantal gemeenschappelijke keukens en een grote woonkamer. Velen van hen zijn aan het werk of studeren, de kinderen gaan naar school. Niemand weet hoe lang het nog duurt, of er terugkeer mogelijk zal zijn. Heiloo biedt hen graag deze ruimte, ons dorp heeft zich steeds heel verwelkomend getoond en voldoet met dit aantal opvangplaatsen ook aan de landelijke opgave. Natuurlijk denken we ook al na over een verdere toekomst van het pand. Wonen is dan een van de opties. Het pand is nu al gasloos gemaakt.”