Klimaatburgemeester: een voorbeeldfunctie

Nieuws
Rob van der Wal: 'Vooral een voorlichtingsrol.'
Rob van der Wal: 'Vooral een voorlichtingsrol.' (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Ons aller klimaat is een heet hangijzer. Dat beseffen vanzelfsprekend een heleboel mensen al een tijdlang, dus niks nieuws onder de zon. Nog wél redelijk nieuw is de klimaatburgemeester. Zo heeft de gemeente Heiloo die sinds september vorig jaar en wel in de persoon van Rob van der Wal, die onlangs bij het vallen van de eerste blaadjes werd herkozen. Klimaatburgemeester dus. Omdat het zinvol is. Van der Wal vertelt waarom.

Door Arjan Hoogvorst

De afgesproken plek voor het gesprek is allerminst verrassend. De Oude Werf nummer tien, met gastvrij ontvangst in een prettig verlichte spreekruimte. Plaats van handeling is het pand van CiRoPack, het bedrijf van Rob van der Wal en echtgenote. Hun onderneming levert zo’n beetje alles op het gebied van kartonnen verpakkingen, displays en vrijwel alle daarmee gepaard gaande benodigdheden. Milieu sluit daar naadloos op aan, alleen al omdat karton een redelijk natuurlijk product vormt. Oorspronkelijk komt het voort uit bomen, het kan in z’n algehele gebruiksomloop tot zeven keer worden hergebruikt én het breekt op natuurlijke wijze af. Klimaattechnisch beschouwd een verhaal waarmee je kunt aankomen.

Meer lokale samenwerking

Hoewel die bedrijfsmatige activiteiten een zijtak vormen in de gespreksthema’s deze frisse verkiezingsochtend, al zijn de raakvlakken niet minder relevant. Vandaar dat Rob van der Wal zichzelf in eerste instantie introduceert als ondernemer, een rol van waaruit het hele verhaal zich heeft gevormd. “Vanuit mijn hoedanigheid als bestuurslid van Ondernemend Heiloo werd ik actief met Heiloo Energie, een duurzaam burgerinitiatief dat werkt aan een energieneutraal Heiloo. Hiermee groeide de wens om meer samen te werken met het plaatselijke bedrijfsleven, met voornaamste doel om de diverse bedrijven meer te doen verduurzamen.

Zodoende volgde de oprichting van Duurzaam Heiloo, een samenwerking tussen drie betrokken partijen: inwoners, ondernemers en de gemeente. Duurzaam Heiloo is een platform waarbij we zoveel mogelijk duurzame kennis en informatie verzamelen en delen met belangstellenden. De overkoepelende doelstelling is, om door samenwerking grote stappen te zetten om Heiloo zo duurzaam mogelijk te maken.”

Besmettingsverhaal

Zelf begon Van der Wal rond 2016 al met de nodige duurzame maatregelen binnen zijn eigen onderneming. Daarbij valt te denken aan onder meer betere isolatie van het bedrijfspand, aanschaf en montage van zonnepanelen en de installatie van een groot waterreservoir voor opvang van hemelwater. Uit dat laatste put het bedrijf grotendeels zijn waterverbruik. Tevens bevindt zich in het hele gebouw een innovatief led-lichtplan waar geen enkele schakelaar aan te pas komt. Wordt het buitenlicht feller, dan dimmen binnen de lampen. Beter voor het milieu en beter voor de huishoudportemonnee. Al benadrukt Van der Wal direct, dat louter financiële winst uit dit soort duurzame maatregelen niet de enige motivatie zou moeten zijn.

“Zelf geloof ik heilig in het zogenoemde besmettingsverhaal. Dat klinkt wellicht wat eng, maar dat is het allerminst. Door anderen te vertellen over je eigen duurzame inspanningen en die het liefst tevens te tonen, krijg je ze vanzelf stap voor stap mee. Zo werkt het met alles. ‘Goed voorbeeld doet volgen’ luidt niet voor niets het gezegde.”

Ervaringsdeskundigen

Mede daarom is Duurzaam Heiloo tweemaal per jaar aanwezig in winkelcentrum ’t Loo, om burgers bewust te maken van het belang van duurzame maatregelen. Wat particulieren betreft kun je daarbij denken aan bijvoorbeeld betere isolatie van de woning, aanschaf van zonnepanelen en eventueel ook een warmtepomp. “Ook al zijn we een redelijk klein land, kun je zelf een heleboel doen en bereiken. Een beter milieu begint namelijk nog altijd bij jezelf…”

Van de particulieren in het winkelcentrum is het een kleine stap naar de ondernemers op het bedrijventerrein. Ook op De Oude Werf nemen Rob van der Wal en consorten geregeld allerlei entrepreneurs mee op sleeptouw, langs de panden van plaatselijke collega-ondernemers die reeds de meest uiteenlopende verduurzaming hebben toegepast. “Dan zien ze het met eigen ogen, kunnen vragen stellen, krijgen tekst en uitleg van tevreden ervaringsdeskundigen, waarna ze er vanzelf over na gaan denken. Dat opent ook bij hen de deur naar duurzaam ondernemerschap.”

Hoofd boven maaiveld

Naast dit alles zit Van der Wal ook in het bestuur van het Centrum Voor Verduurzaming, opgericht vanuit de Provincie. Dit collectief tracht met vereende krachten de totaal 34 industrieterreinen in regio Groot Alkmaar het verduurzamen aan te jagen. “Omdat je op positieve wijze je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, heeft het in de praktijk z’n aantoonbare uitwerking. Zo zijn inmiddels veel collega-ondernemers al druk doende met verduurzaming, door onder meer zonnepanelen en warmtepompen te installeren. We zien links en rechts veel mooie resultaten.”

Voorlichtingsrol

Buurtbedrijven, gemeente, provincie… dat Rob van der Wal zijn tweede jaar als klimaatburgemeester is ingegaan, behoeft nauwelijks nog verdere uitleg. “Voor mij persoonlijk betreft het vooral een voorlichtingsrol, want een activist die op de weg of het spoor gaat zitten ben ik gewoon niet. Zelf geef ik anderen aan wat ik zoal qua verduurzaming heb gedaan en wat het oplevert. Als je praat met collega’s, vrienden en familieleden doet het iets met hen. Zo realiseert een groeiend aantal mensen dat verduurzaming pure geldbesparing is. Als klimaatburgemeester ben je een burger die medeburgers tracht mee te krijgen in een bepaald veelbelovend traject.”

Files bestrijden

Tot slot het bedrijventerrein waar het inspirerende gesprek plaatsvindt, op al duurzamere Heilooër bodem. “De Oude Werf is een van de meest vooruitlopende industrieterreinen in de wijde omgeving qua duurzaamheid. We zijn hier druk bezig om opslag van elektriciteit en warmte te promoten. Dat doen we onder meer door te onderzoeken hoe het effectiefst elektra op te vangen, zodat we het netcongestieprobleem kunnen opvangen. Oftewel hoe de files op het elektriciteitsnet te bestrijden. Zo blijven we werken aan verduurzaming, wat in onze voetsporen hopelijk al meer mensen gaan doen.”