Bibliotheek Heiloo pakt uit met nieuw onderkomen

Nieuws
Geheel spontaan helpt een meisje met uitpakken van de bibliotheek.
Geheel spontaan helpt een meisje met uitpakken van de bibliotheek. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Na zo’n vijf maanden van verbouwingswerk en een tijdelijk onderkomen in de Strandwal, was het dinsdagochtend zover. Bibliotheek Heiloo betrok het fraai verbouwde pand aan de Westerweg, waar het binnen enkele weken gezelschap krijgt van het gemeentehuis. Directeur Dilly van Empel gaf de eer van de officiële opening aan burgemeester Mascha ten Bruggencate, die er volgende maand samen met de collega’s haar intrede doet.


‘Ohhh... wat mooi!’ Rechts directeur Dilly van Empel. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Tientallen belangstellenden uit Heiloo stonden ’s morgens tegen negenen in spanning te wachten op wat komen ging. Wat dat betreft was er geen betere datum voor de heropening van Bibliotheek Heiloo denkbaar, dan 5 december. De entree was dan ook feestelijk verpakt in warmrood cadeaupapier, compleet met goudkleurige strik.


Burgemeester en biebdirecteur betreden samen de nieuwe ruimte. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Behoorlijke klus

“Ongeveer vijf maanden terug stonden we in zo’n beetje dezelfde setting bij De Strandwal, toen we daar wegens de verbouwing onze tijdelijke locatie betrokken”, begon bibliotheekdirecteur Dilly van Empel de officiële heropening. “Tweemaal een bibliotheek verhuizen is een behoorlijke klus, kan ik wel zeggen. Vele dank gaat dan ook uit aan de medewerkers en een hele groep vrijwilligers voor hun enorme inzet. We zijn heel blij, supertrots en hebben veel zin om zo de nieuwe inrichting te openbaren.”

Wat is dan een mooiere dag dan 5 december, die van de sinterklaasviering. “Vandaag staan cadeautjes centraal en dit is het cadeau van de bibliotheek aan Heiloo”, aldus Van Empel.


Alles ruim en overzichtelijk. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Trippel-trappel

Vervolgens was het de beurt aan burgemeester Mascha ten Bruggencate, die de officiële openingshandeling mocht verrichten. “Ook wij van de gemeente tellen de nachtjes, tot we hier ook naartoe verhuizen. Gemeente Heiloo kijkt enorm uit naar de samenwerking met de bibliotheek, die over enkele weken van start gaat”, aldus de burgemeester.

Het openscheuren van het kleurrijke cadeaupapier werd door de burgemeester spontaan toevertrouwd aan een wel heel jonge lezer uit Heiloo. Dit hulpvaardige meisje stond te trappelen van blijdschap, toen ze het papier openscheurde en de bibliotheek met die handeling werd opengesteld voor het toegestroomde publiek.


Informatiepunt voor vragen aan overheid en Heiloo Energie. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Fraaie en moderne ruimte

Het moet gezegd, de verbouwing van de bibliotheek is zeer geslaagd en dat in zo’n relatief korte tijd. Enkele weken terug hing tijdens een presentatie over de verbouwing links en rechts nog bedrading uit het plafond, stonden er talloze gipsplaten en tientallen ruiten op bokken te wachten op montage.

Bibliotheek Heiloo pakte uit met een zeer fraaie en moderne ruimte, waar duizenden boeken keurig overzichtelijk staan opgesteld in de schappen. Met verder een maakplaats inclusief stopcontacten, een informatiepunt met onder meer ruimte voor Heiloo Energie en voorlichting qua digitale overheid, digitale beeldschermen, hoekjes voor de jeugd enzovoort. Links van de entree komt nog de leeshoek met grote tafels voor cultureel en sociaal samenzijn. In de rechterhoek verschijnen de publieksbalies van de gemeente, die zelf ook haast ongeduldig staat te trappelen om te gaan verhuizen. Nog wel wat nachtjes slapen, maar het komt goed.


Zo’n verbouwing is en blijft spannend. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Letterlijk transparant

Dilly van Empel, tussen de regels door kort na de opening: “Dit is een cadeau voor heel Heiloo. We zijn graag het Huis van Heiloo. Je ziet ze hier bij ons letterlijk, huisjes waarin je op een kobaltblauw bankje kunt verpozen. Je ziet dat we veel boeken frontaal exposeren, dat werkt als een magneet. Met name de stellingen voor de jeugdboeken zijn vernieuwd. Jongeren hebben onze volle aandacht. De trend is dat die graag Engelstalig lezen, dus we hebben er een speciale kast ‘young’ voor gemaakt.”


Dilly van Empel bij jeugdboeken. Lezen, daar blijf je jong bij. (Foto: Ed Bausch)

Verder vindt de directeur het geweldig hoe de samenlevingsblik op het fenomeen bibliotheek de afgelopen jaren is veranderd. “Ja, we werken samen met scholen, verzorgingshuizen en met de overheid. Het is helemaal mooi dat het hier in Heiloo nu zover gaat, dat de gemeente intrekt. Wij hebben als bibliotheek verhoudingsgewijs veel leden, die stappen nu ook makkelijk binnen bij de overheid. Het is hier allemaal letterlijk heel transparant.” Samen met de werkgroep beeldende kunst gaat ze nog op zoek naar hoe tentoonstellingen ook weer een goede plek kunnen krijgen in de bibliotheek. “Anders dan hoe het was, met een aparte ruimte, meer geïntegreerd denk ik.”

'Ohhh... wat mooi!' Rechts directeur Dilly van Empel.
Burgemeester en biebdirecteur betreden samen de nieuwe ruimte.
Alles ruim en overzichtelijk.
Informatiepunt voor vragen aan overheid en Heiloo Energie.
Zo'n verbouwing is en blijft spannend.
Dilly van Empel bij jeugdboeken. Lezen, daar blijf je jong bij.