Glas in nieuw lood

Nieuws
Aart de Wit (l) en Anne Pauptit bij het raam dat bijna klaar is.
Aart de Wit (l) en Anne Pauptit bij het raam dat bijna klaar is. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - De Witte Kerk in Heiloo ondergaat momenteel rondom een aanzienlijke opknapbeurt. Onder de werkzaamheden valt onder meer het herstellen van de glas-in-loodramen en hemelwaterafvoeren.

Door Ed Bausch

Altijd gaat het door, onderhouden en restaureren. Ruim duizend jaar is er de Witte Kerk. Eén glas-in-loodraam is er. “Lood gaat een kleine eeuw mee”, vertelt bouwbegeleider Anne Pauptit. Hij is als het ware toegevoegd aan het team van restaurateur Pronk, die momenteel ook aan de voorkant van de Witte Kerk aan de slag is. Het glas-in-loodraam aan de achterkant ziet er weer prachtig uit. “Alle raampjes zijn losgemaakt en in nieuw lood weer vastgezet. Lood versteent door de decennia heen, onder invloed van het weer.”

Comfort en duurzaamheid

Aart de Wit begeleidt namens het bestuur van de Witte Kerk de restauraties en verbouwingen. “Met dit nieuwe raam hebben we weer wat aan comfort terug. Het scheelt veel in de tocht en draagt dus veel bij aan duurzaamheid.”

Verder zijn met name aan de zuidkant de hemelwaterafvoeren hersteld. En ook daarbij komt restauratie om de hoek. Sommige oude, niet meer bruikbare bouten moesten speciaal worden gemaakt. Een mooi voorbeeld hoe secuur altijd wordt gewerkt aan zo’n monument.