Norah de Vetten beste voorlezer van Heiloo

Nieuws
Yfke Baltus (groep 8 Meander) leest voor uit 'Mijn jaar in een tent'.
Yfke Baltus (groep 8 Meander) leest voor uit 'Mijn jaar in een tent'. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Van inventieve en creatieve timmeraars die er jaarlijks op los bouwen aan de Omloop tot talentvolle sporters en van toegewijde doeners van de scouting tot bevlogen muzikanten: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en Heiloo mag blij en trots zijn op de veelbelovende jonge generatie binnen de gemeentegrenzen. Zo vond woensdag in de fonkelnieuwe raadzaal van het gemeentehuis de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Maar liefst negen Heilooër basisscholen zorgden die middag elk voor een waardige afgevaardigde, die de honneurs qua voorleeskunsten mocht waarnemen.

Door Arjan Hoogvorst

Daarmee stonden negen licht nerveuze boekenwurmen uit de diverse groepen 7 en 8 onder toeziend oog van een heuse jury en massaal toegestroomde familieleden voor de taak, ieder een minuut of vijf voor te lezen. Een greep uit de titels van werken waaruit werd voorgelezen: ‘Hotel Flamingo - Verhitte vakantie’; ‘De gruwelijke generaal’; ‘Dagboek van een muts’; ‘Misjka’; ‘Ravi’; jawel, ook Harry Potter. Kortom, kinderliteratuur van de bovenste plank, voorgelezen door een zeer bevlogen jeugd die daar behoorlijk bedreven in bleek.

Met verve

Wat wil je ook, want de deelnemende scholen hadden in de periode voorafgaand aan de lokale voorronde een uitgebreide voorselectie gehouden, in de vorm van eigen voorrondes. Per school rolde daar uiteindelijk een winnaar uit, die woensdag zijn of haar school mocht vertegenwoordigen. En dat deden ze allemaal met verve, alsof ze dagelijks niet anders doen dan (voor)lezen. Taalkundig talent, waar de juffen, meesters en ouders met recht trots op kunnen zijn. Dat bleek wel in de raadzaal, waar het publieke gestoelte goedgevuld was.


De jury luistert aandachtig mee, hier met Riley Droge. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Van stiltes tot stemmetjes

Het viel de aanwezige ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes alsook de juryleden op, hoe mooi alle kandidaten hun vooraf zelfgekozen passages voorlazen. Zo liet de ene af en toe een stilte vallen, om even naar het publiek te kijken en de reacties te peilen. Of de ander, die de nodige tempoversnellingen invoerde wanneer het verhaal daar om vroeg en zelfs emotie in de vertelstijl stopte. Plaatselijk schrijver Robin Raven sprak als juryvertegenwoordiger vlak voor de prijsuitreiking elke kandidaat persoonlijk toe. “Je hebt een goed metrum oftewel ritme met het voorlezen en spreekt mooi rustig”, zo beoordeelde hij een deelnemer. “Je hebt goed gebruikgemaakt van vraagtekens, durft stiltes te laten vallen, hebt een goede dictie en bent prima verstaanbaar”, tegen een ander en: “Jij wist zelfs de initialen van de schrijver te noemen, versnelde daar waar nodig en gebaarde als een ware sportverslaggever waarbij je soms zelfs een stemmetje opzette…”

Verlossende woord

Nadat alle kandidaten vol lof en met passende feedback waren toegesproken, was het tijd om de winnaar bekend te maken. Het was voor de voltallige jury zoals altijd en overal uiteraard weer een ‘ontzettend moeilijke keuze’ geweest, maar er kan er maar één de winnaar zijn zoals een voormalige showmaster uit de regio altijd zong.

Denkbeeldig tromgeroffel in de raadzaal, gevolgd door een spannende stilte en dan het verlossende woord: Norah de Vetten uit groep 7 van basisschool De Ontdekkers mag Heiloo vertegenwoordigen tijdens de regionale wedstrijd. Met een door haar voorgelezen stuk uit ‘Het ministerie van oplossingen’ van Sanne Rooseboom sleepte zij de fraaie wisselbeker in de wacht, vorig jaar bemachtigd door Guus. Helaas kon hij die niet persoonlijk komen overhandigen, wegens het nodige huiswerk van zijn middelbare school.

Volgende ronde

Met de nog van haar naam te voorziene glimmende bokaal en een kleurrijk boeket ruikers nam Norah weer even plaats op de speciale oranje troon, onder meer voor nog een kort fotomoment en dito commentaar. “Al sinds ik klein was, lees ik heel veel. Ik vertelde al hardop verhaaltjes die ik bij plaatjes verzon, toen ik nog niet eens kon lezen”, aldus de winnares. Dat zit wel goed dus… op naar de volgende ronde!

De jury luistert aandachtig mee, hier met Riley Droge.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding