Hoek Kennemerstraatweg - Raadhuisweg

Nieuws
Rond 1960 nog gewone kruising Kennemerstraatweg en Raadhuisweg.
Rond 1960 nog gewone kruising Kennemerstraatweg en Raadhuisweg. (Foto: Regionaal Archief Alkmaar/JosPe)

HEILOO - In deze rubriek plaatst de redactie telkens een oude foto uit vervlogen tijden. Veel locaties in Heiloo oogden vroeger heel anders. Op sommige plekken zijn gebouwen geheel verdwenen en kwam er iets moderns voor terug. Vaak genoeg is er nog voldoende herkenning en is het meeste meegegaan in de vaart der volkeren. Wie zelf een oude foto van een markante plek in Heiloo heeft, kan die als scan van circa 300 dpi mailen naar: redactie.heiloo@rodi.nl. Eventueel met informatie in de vorm van enkele regels tekst.

Dagelijkse drukte

Wat een rust straalt de foto uit ongeveer 1960 uit, met slechts een eenzame fietser die de kruising van Kennemerstraatweg en Raadhuisweg oversteekt. Dat kon dik zestig jaar terug nog vrijwel blindelings, of in ieder geval slechts op het gehoor. Vandaag de dag is het op deze plek een stuk drukker, met van alle vier de kanten een vrijwel voortdurende stroom van auto’s, motoren, (brom)fietsen, e-bikes, supersnelle plots opduikende fatbikes en wandelaars die daar tussendoor de oversteek van het zebrapad trachten te overleven.


 Tegenwoordig een drukke rotonde met voortrazend verkeer. (Foto: Arjan Hoogvorst)

Links op beide foto’s is de zijgevel van het oude vertrouwde raadhuis te zien. Daar waar tot aan afgelopen kerst jarenlang gemeenteambtenaren aan de ambtelijke burelen hun dagelijkse werkzaamheden verrichtten. Sinds de verhuizing van het gemeentehuis naar het met Bibliotheek Heiloo gedeelde verbouwde onderkomen aan de Westerweg is op deze oude plek Muziek- en Dansschool Heiloo actief. Die kan daar mooi repeteren, totdat de nieuwbouw aan ‘t Veld is voltooid en daar een prachtige moderne ruimte kan worden betrokken.

Verder doet een vleugel van het voormalige gemeentehuis voorlopig nog dienst als tijdelijke opvang van een groep Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Het vele verkeer dat de rotonde passeert heeft er geen boodschap aan. Dat raast door van a naar b, zonder al te veel besef van plaats en tijd.

Tegenwoordig een drukke rotonde met voortrazend verkeer.