‘Ik ben een toekomstdenker’

Nieuws
'Ik dacht wel dat ik nog eens zou worden uitgenodigd.'
'Ik dacht wel dat ik nog eens zou worden uitgenodigd.' (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Eigenlijk is hij geen Leek, want hij is een gelovig persoon. Toch gaat hij wel de Preek van de Leek geven. Zondagmiddag 10 maart om 16.00 uur is de microfoon in de Witte Kerk voor Mart Brouwer de Koning. “Het mocht niet gaan over de boerderij, niet over politiek en niet over mijn levensloop. Maar ja, ik ben wel Mart en ik ben gevormd door wat ik heb gedaan en bereikt, als pachter van de Ter Coulster-boerderij, voor het CDA in de gemeenteraad, als voorzitter van het gewestelijk Land en Tuinbouw Overleg, LTO.” Hij heeft zijn preek al geschreven. Niet uit te sluiten is dat hij er nog eens naar gaat kijken. “Ik dacht wel dat ik nog eens zou worden uitgenodigd”, zegt Mart. En Peter de Laat, scheidend organisator van Rond de Put: “Ja, wij dachten dat wij Mart wel eens zouden vragen.”

door Ed Bausch

“Misschien ben ik gevraagd, omdat ik in het dorp en elders goed aanspreekbaar ben en me hou aan wat ik afspreek of toezeg.” Wat zullen de rode draden zijn in zijn betoog? De woorden ‘delen’ en ‘samen’ vallen vaak. En dat is bijzonder voor een man die toch zijn leven lang zijn eigen weg ging, als boer, met zijn gezin, in de instellingen waar hij zijn gedachten aan bijdroeg. Een bescheiden, niet al te grote man. Kijkend, luisterend en toch op de voorgrond tredend, met lef en met zijn ondernemingsgeest. “Kijk, twee van onze kinderen hebben nu de boerderij overgenomen. Dat had niet gekund als de boerderij nog was geweest zoals ik die overnam. Toen we wisten van de ambitie van onze zonen zijn we er aan gaan werken de boerderij te vergroten, ook met natuurbeheer erbij. Toen ik begon hadden we 25 hectare, nu 125 her en der in en rond Heiloo, waarvan zestien hectare natuurland tussen de Lagelaan en de Kanaaldijk.” Met zijn echtgenote Fia is hij trots dat het is gelukt. “Je kunt er van alles van zeggen, maar de boerderij is voor tachtig procent biologisch.”

Geven en nemen

“Ondernemen is risico nemen. Als je tien dingen onderneemt, lukken er twee niet. Dus acht wel.” Dan vertelt hij hoe hij groeide, in zijn werk, het gezin, het bestaan. “Tijdens het melken, twee keer per dag, zeven dagen in de week vormden zich zo vaak mijn gedachten. Welke stappen zou ik kunnen zetten, hoe moest ik iets oplossen. Dat melken was een grote taak, iedere dag. Maar het heeft me veel gebracht, in mijn eentje nadenkend. Je dieren zijn je klok.”

Misschien, denkt hij hardop, heeft het boerenbestaan me ook wel geleerd dat je heel veel kunt regelen, maar niet alles. “Als je dacht te gaan maaien, maar het regende onvoorzien, dan moest je wat anders. Dus soms denk je iets en een ander denkt wat anders, dan moet je toch kijken hoe je samen verder komt. Als de een de ander maar hoort. Het is geven en nemen.”

Eigenzinnig en collegiaal

Dat moet hij ook in de gemeenteraad, voor het CDA. Uiteindelijk moet je met elkaar iets besluiten. Hij zit in een tweepersoonsfractie. Dan strijdt hij voor zijn punten. Hij is ook een van de gelegenheidscommissievoorzitters en dan moet hij er a-politiek voor zorgen dat iedereen aan zijn of haar trekken komt, volgens de regels die de raadsleden met elkaar hebben afgesproken. Een mooie mix van eigenzinnig en collegiaal. “Ik was het verlegenste jongetje van de klas”, weet Mart nog. “Maar toen ik hem leerde kennen, was hij al aardig ontwikkeld hoor, zegt echtgenote Fia, even aanschuivend. “Ik vond de achtbaan op Walibi hartstikke eng, maar ik heb het wel gedaan met de kinderen. Gezien worden, dat is voor Mart best wel iets geweest. Maar nu hij 71 is, weet hij dat hij gezien wordt, gezien is. Hij hield ook veel rekening met de buren rond de boerderij. “En dat vonden ze fijn.” 

Recht en krom

“Ik kan slecht tegen onrecht. Recht is recht en krom is krom.” En hij verhaalt over de huidige toestand rond boeren, dat het allemaal zo ongenuanceerd is. En toch ziet hij, de toekomstdenker zoals hij zichzelf noemt, de kansen, de kanteling. Dat de boel weer bij elkaar komt. Dat natuur en landbouw weer samengaan, niet zo verdeeld als nu. “Boeren en boerinnen zijn keihard nodig voor natuurbeheer.”

Wie benieuwd is welke inspirerende woorden er 10 maart uit de mond komen van Mart Brouwer de Koning, is die middag welkom in de Witte Kerk. Aanvang is 16.00 uur en toegang is gratis. Een bijdrage na afloop voor de organisatie is welkom. Zie ook www.ronddewaterput.nl.