Natte voeten in Heilooërbos

Nieuws
Vorig jaar de storm, nu extreme regenval.
Vorig jaar de storm, nu extreme regenval. (Foto: Arjan Hoogvorst)

HEILOO - Al is het in de duinen en dan met name het PWN-gebied nog stukken erger met de hoge waterstand, kunnen ook in het Heilooërbos onoplettende wandelaars natte voeten halen. Zo staan in de omgeving van de Kattenberg behoorlijk wat plekken flink onder water. Een belletje naar de beheerder van het bos en landgoed, te weten Natuurmonumenten geeft de nodige helderheid.

Boswachter Mariska van der Leij loopt toevallig net zelf in het bos, als zij de telefoon opneemt. “Het is een extreme periode geweest wat de weersomstandigheden betreft”, concludeert ook zij. “Er ligt her en der nu wel enorm veel water, het is op veel plekken in de regio natter dan ooit.”

Buffer voor zomer

Het is misschien wat vervelend voor recreanten die bossen en duinen opzoeken, maar verder is er niet zo heel veel aan de hand, volgens Van der Leij. “Eigenlijk is het ergens ook wel weer goed voor het landschap. De extreme regenval van afgelopen tijd heeft weliswaar geleid tot een ongekend hoog bodemwaterpeil, maar tegelijkertijd vormt dat een buffer voor misschien wel weer een droge zomer. Voor de buitenmensen misschien even vervelend nu, maar de natuur vaart er tijdens mogelijke neerslagvrije zomermaanden wel bij...”

Meer informatie over het bosgebied, landgoed en mogelijke activiteiten is te vinden op de site: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nijenburg.