Asielzoekers Vennewater verhuizen naar Alkmaar

Politiek
Krishna Taneja en burgemeester Ten Bruggecate bij de noodopvang.
Krishna Taneja en burgemeester Ten Bruggecate bij de noodopvang. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - In Heiloo worden momenteel asielzoekers uit Ter Apel opgevangen in de crisisnoodopvanglocatie in sporthal Het Vennewater. Vanaf 8 augustus verhuizen deze asielzoekers naar hun volgende crisisnoodopvanglocatie in Alkmaar. 

Asielzoekers Vennewater verhuizen naar Alkmaar

Afgezien van een intern conflict op de locatie, heeft de crisisopvang in Heiloo niet voor problemen gezorgd. De gemeente heeft van te voren aangegeven dat de asielzoekers maximaal 4 weken in Heiloo blijven, en komt haar woord na. Dit kan dankzij de medewerking van buurgemeente Alkmaar. De doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Alkmaar wordt vanaf 8 augustus de nieuwe tijdelijk crisisnoodopvang voor maximaal 175 asielzoekers. 

Opdracht: plek voor 225 asielzoekers

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord moet drie maanden lang crisisnoodopvang beschikbaar hebben voor 225 asielzoekers. Hiermee moet een einde worden gemaakt aan de inhumane omstandigheden waarin de asielzoekers verkeren die in Ter Apel geen plek vinden. De overige 50 asielzoekers worden in de gemeente Schagen opgevangen. 

“We zijn de gemeente Heiloo dankbaar dat we daar in die eerste weken mensen hebben kunnen opvangen”, zegt directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Krishna Taneja. “En het is mooi dat de gemeente Alkmaar het stokje nu overneemt en Sportpaleis Alkmaar heeft aangeboden. Omdat de ruimte al is ingericht voor vluchtelingen kunnen we zo een mooie overstap maken.”

“‘Het is goed dat we op korte termijn een bijdrage kunnen leveren aan deze schrijnende noodsituatie. Het is een eenvoudige vorm van opvang, maar beter dan op de grond moeten slapen’, zegt wethouder Joël Voordewind. 

Opnieuw tijdelijk

De crisisnoodopvang voor asielzoekers in het Sportpaleis is tot uiterlijk 11 september. Daarna komt het gebouw weer beschikbaar voor sportactiviteiten. Waar de veiligheidsregio in de laatste paar weken van september crisisnoodopvang gaat bieden, wordt nog bezien.