Reactie gemeente op artikel Sportdocent Saskia over koude gymzalen in Heiloo

Politiek
Nog geen oplossing voor koude gymzalen.
Nog geen oplossing voor koude gymzalen. (Foto: Noelle Otto)

Gemeente Heiloo reageert op het artikel van vorige week, waarin sportdocent Saskia aangaf boos te zijn dat de gaskranen van de gymzalen in Heiloo zijn dichtgedraaid. Voor haar en de kinderen is het volgens Saskia “echt niet te doen”.

“We betreuren de situatie die in de krant is geschetst door de docente. Op dit moment is dit helaas wel de situatie. Het besluit om verdere energiebesparende maatregelen te nemen is in overleg met Holland Sport genomen, maar wel met tegenzin natuurlijk. Het afgesloten energiecontract loopt echter van 1 januari tot en met 31 december 2023 en is precies op een moment afgesloten dat de prijzen ontzettend hoog waren. Gezien deze hoge energieprijs stijgen de energiekosten aanzienlijk. De kosten voor januari alleen al waren meer dan het hele kalenderjaar 2022. Voor de gemeente Heiloo is er momenteel geen mogelijkheid om financieel dekking te krijgen voor aanvullende steun. Holland Sport heeft in overleg met de gemeente gesproken over diverse energiebesparende maatregelen die genomen konden worden of in het ergste geval het sluiten van de locaties gedurende de winterperiode. Dit zou echter verenigingen en gebruikers duperen. In overleg is daarom besloten maatregelen te nemen om het verbruik terug te dringen en daarmee de kosten te besparen.

In de aanbesteding met Holland Sport is hier destijds over opgenomen:

De exploitant is verantwoordelijk voor het beschikbaar hebben van elektra, licht, verwarming, data, warm en koud water en eventuele andere energie- en nutsvoorzieningen in de accommodaties. Ofwel de inkoop van energie, data/telefonie en water en het beheer van deze contracten. Op datum van overdracht worden de meterstanden van gas, water en elektra opgenomen en overeenkomsten hiervoor stopgezet. De exploitant dient vanaf die datum zelf overeenkomsten af te sluiten. De exploitant voldoet de kosten (vast recht en verbruik) rechtstreeks aan de (energie)leverancier. De exploitatieovereenkomst voorziet in een energievergoeding met een prijspeil van het moment van aanbesteding. De energieprijs is nu veel hoger.

Tegemoetkoming

Voor bedrijven is er in het tweede kwartaal van 2023 een tegemoetkomingsregeling beschikbaar gekomen (tegemoetkoming energiekosten, kortweg TEK). Holland Sport doet daar een beroep op. Met de gebruikers betreuren ook de gemeente Heiloo en Holland Sport het ongemak voor de verenigingen en gebruikers. Omdat de compensatie van het Rijk nog op zich liet wachten heeft de gemeente afgesproken de huur voor Holland Sport voor het eerste kwartaal van 2023 op te schorten.

Verduurzaming van eigen vastgoed

Gemeente Heiloo werkt op de achtergrond aan een plan voor het verduurzamen van haar vastgoed. Er worden energiescans uitgevoerd om in beeld te brengen welke verduurzamingsmaatregelen het meeste zullen opleveren. Ook worden panden onderling met elkaar vergeleken, zodat een goede afweging gemaakt wordt met welke panden te beginnen. Sporthal Het Vennewater maakt onderdeel uit van deze energiescans. Later dit jaar wordt bekend wat dit betekent voor de panden, welke maatregelen moeten worden genomen en welke kosten dit met zich meebrengt. Daarna kunnen er keuzes worden gemaakt.”