Coaches Koen de Jong en Stef Liefting zijn ook al lang vrienden en echte Heilooërs.
Coaches Koen de Jong en Stef Liefting zijn ook al lang vrienden en echte Heilooërs. (Foto: Ed Bausch)

Nieuwe coaches bij Heilooër Zaalvoetbal Vereniging Het Vennewater

Sport

HEILOO - Hé, de bal stuitert veel minder terug dan je gewend bent. “Dat is ook precies de bedoeling bij fusbal”, zeggen Koen de Jong en Stef Liefting. De mannen stuiteren wel voluit, van enthousiasme. Ze zijn als duo door het bestuur van de Heilooër Zaalvoetbal Vereniging Het Vennewater aangesteld om het eerste team te begeleiden in de eerste divisie. Dat team speelt zaalvoetbal, maar dan volgens de regels van fusbal. “Dat gaat nog sneller, er zijn veel omschakelmomenten en er komt veel tactiek bij kijken. De bal bij het zaalvoetbal is overigens zwaarder dan bij veldvoetbal. Dan stuit ‘ie niet zo hoog en is er veel snelheid in het spel. Dat maakt fusbal zo leuk om te doen en om naar te kijken.” Koen en Stef popelen om aan het seizoen te beginnen op 2 september. De eerste wedstrijd is voor de beker, tegen Zeemacht uit Den Helder, 20.30 uur. Iedereen welkom, gratis entree.

door Ed Bausch

Het is niet zomaar de vooravond van een seizoen. “De club gaat echt een stap zetten op het vlak van verdere professionalisering van het eerste team. Trainers zijn we niet echt, want in de Vennewatershal is die ruimte in het rooster er nog niet, we kijken echt uit naar de tweede hal. Zie ons vooral als coaches.” Anderen vooruit helpen, dát is wat hen drijft. “En we hebben het hier wel over zowat de grootste zaalvoetbalvereniging van Nederland, in Heiloo! Het is volgens onze ambitie om via de play-offs aan het eind van het seizoen naar promotie te streven, naar de eredivisie.” De competitie waar het eerste team aan deelneemt bestaat uit elf verenigingen, verspreid over het hele land.

Sport is ook ontmoeting

De ontmoeting met Koen en Stef op de vroege ochtend in het sportcafé bij sporthal Het Vennewater begint al leuk. De beheerder heeft een asielzoeker bij zich, die eerste in de hal en in de bijgeplaatste tent verbleef. Hij is nu ‘meeverhuisd’ naar de volgende tijdelijke voorziening in het sportpaleis in Alkmaar. “Hij helpt mij nu af en toe, want ik verzorg ook in Alkmaar de lunches. Hij spreekt wat Engels, dus dat was en is van grote betekenis rond die groepen vluchtelingen. En ik leer van hem. We gaan zo samen naar de supermarkt voor de boodschappen.” Die sfeer van samenwerken, van samenzijn, dat is ook wat voor Koen en Stef zo belangrijk is voor het zaalvoetbal. “De samenkomst na de wedstrijd, hier in het sportcafé is ook heel goed. De voetballers, de sponsors en de bezoekers kunnen elkaar ontmoeten. Daarmee kan ook onze vereniging groeien en bloeien.”

‘Bij fusbal moet je echt alles samen doen’

Teamspel

“Zaalvoetbal en fusbal zijn, omdat je naast de keeper maar vier veldspelers hebt, echt helemaal teamsporten. De een kan niet zonder de ander, dus je even ‘verstoppen’, zoals met veld misschien wel kan, heeft meteen gevolgen. Een stand van 5-0 kan bij fusbal zomaar 5-6 worden. Wij als coaches zijn heel actief bezig in een wedstrijd, we wisselen vaak, soms zelfs alle veldspelers, om maar een groot effect te bereiken.” HZV is een grote vereniging, met bijna 40 teams, jeugd, vrouwen, veteranen en dus het eerste team. “Meestal zijn het complete teams die zich inschrijven, dat werkt goed bij zaalvoetbal. Je moet elkaar goed kennen.”

Derby-sentimenten

Dat geldt zeker ook voor Koen en Stef. “Wij zijn ook al lang vrienden en echte Heilooërs. Stef (24) staat voor zijn broodje als huisschilder op de ladder, Koen (32) werkt in Haarlem als bevorderaar van sport en spel. De kans die het bestuur hen bood om als duo aan de slag te gaan en de randvoorwaarden rond het eerste team verder te verbeteren, met onder meer een vaste fysiotherapeut hebben ze met beide handen aangegrepen. Het trainersvak lonkt. Hopelijk snel met de tweede broodnodige sporthal erbij. 2 december is er de derby tegen de White Stones uit Egmond. “Dat zal het vast volle bak zijn en dat gaat best met wat sentimenten gepaard, ja. Maar na afloop dikke mik.” Kijk ook op www.hzvhetvennewater.nl

Afbeelding
Mensen maken het Trefpunt: Corrie Ooms Column 28 sep, 10:57
Afbeelding
Kinderboekenweek in teken van de natuur Algemeen 28 sep, 09:34
Afbeelding
Vier mee: Dierendag bij ‘t Beestenboetje Algemeen 27 sep, 14:53
Afbeelding
Van dat weer om te gaan bridgen bij Bridgegroep Het Trefpunt Uit 27 sep, 11:52
Afbeelding
NK Tegelwippen: vervang je tuintegels voor planten Duurzaam 27 sep, 11:40
Afbeelding
Dierendag: stuur ons je mooiste foto van en met je huisdier Fotowedstrijd 26 sep, 19:10
Afbeelding
Eindelijk weer dansen bij Eden Algemeen 26 sep, 13:36
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
VIP social media workshop voor vrijwilligers(organisaties) Algemeen 26 sep, 12:17
Afbeelding
Digicafé in Bibliotheek Heiloo Algemeen 26 sep, 11:59
Afbeelding
GeheugenHuiskamer opent deuren Algemeen 26 sep, 11:50
Afbeelding
Schilderskring Uitgeest exposeert in Witte Kerk Algemeen 26 sep, 11:46
Afbeelding
Herman vindt er wat van (9): ‘Zeurvis’ Column 26 sep, 09:35