14 december Kerstmannen Hindernisbaan in Heiloo

Sport
Bart Ploeger en Stan Reichert raken al in de sfeer van de Kerstmannenhindernisbaan.
Bart Ploeger en Stan Reichert raken al in de sfeer van de Kerstmannenhindernisbaan. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Als Stan er over vertelt begint zijn hele gezicht al te glimmen van plezier. Vorig jaar ging het op het allerlaatst niet door vanwege weer een golf corona. Nu lijken alle seinen op groen te staan voor de eerste editie van de Kerstmannen Hindernisbaan. Rotary-lid Stan Reichert had het idee en hij vond gehoor bij Bart Ploeger, een van de buurtsportcoaches. “Want verbinden, daar gaat het ons allebei om.” Samen maakten ze alle verenigingen op sportcomplex het Vennewater enthousiast en een grote groep vrijwilligers. 400 kinderen van 4 tot 14 jaar kunnen vanaf 18.00 uur in groepen van start op woensdag 14 december. “Hou ouder je bent, hoe langer de route over het terrein.” De inschrijving is gestart in november, via sportenbewegeninheiloo.nl, de kosten bedragen 5 euro. “We ondersteunen er als Rotary Sportfonds het zomerkamp mee, het timmerdorp en sport@school, het project van de buurtsportcoaches om basisschoolleerlingen bij een sport betrokken te krijgen”, vertelt Stan. Bart: “Voor ons is het mooi dat we hiermee de binding tussen de verenigingen kunnen onderstrepen. Want na de race langs de hindernissen wachten de glühwein en de chocolademelk voor alle lopertjes, hun ouders en de mensen van de verenigingen. Die laatste bedenken zelf de hindernis op hun veld en ze begeleiden er de lopers.”

door onze verslaggever Ed Bausch

Alles voor het doel: geld verzamelen om deelname aan sport mogelijk te maken

“Ja, het is misschien wel wat vroeg”, zegt Stan. “Sinterklaas moet nog komen, maar we verwachten veel belangstelling. Bij meer dan windkracht 5 wordt het lastig. Regen kunnen we wel hebben. Maar we dwingen vast goed weer af. De Rotary in Heiloo kent 38 leden, 28 daarvan zijn 14 december in charge, overal langs het parcours. De kinderen draven met een kerstmuts en een rood kerst-shirt langs en over allerlei hindernissen, de kleintjes alleen rond de sporthal, de anderen maken grotere rondjes tot over de spectaculaire BMX-baan. We hebben ook een hele lange stormbaan.”

Verbindende schakel met bijdragen buurtzorg, dietisten en maatschappelijk werk

Bart vertelt dat Stan’s enthousiasme onweerstaanbaar is en vele deuren doet openen. “En dat sluit goed aan bij ons werk als buurtsportcoach: mogelijk maken dat iedereen aan sport kan deelnemen. Voor wie het niet kan betalen zoeken we een weg, ook voor deze kerstmannenhindernisbaan. Geef ons een seintje en dan maken we het mogelijk, mede dankzij de gemeente.” Bart vertelt hoe zijn werk steeds meer verbindend is, met ook de bijdragen van de buurtzorg, diëtisten, het maatschappelijk werk. “En we helpen ook de besturen van de verenigingen. Om al het werk te kunnen doen, knippen ze steeds vaker taken in meerdere stukjes zodat het voor veel mensen wel te behappen is om vrijwilligerswerk te doen. Het is zo nodig en iedereen is welkom.” 

Dat geldt ook voor 14 december, start en finish bij sporthal Het Vennewater, aan de noordkant van het terrein.