Karter Lucas Koppes uit Heiloo derde in de Benelux competitie

Sport
Lucas Koppes met zijn vader David, monteur en steun en toeverlaat.
Lucas Koppes met zijn vader David, monteur en steun en toeverlaat. (Foto: Lucas )

HEILOO - Om te trainen moet hij helemaal naar Eindhoven of Venlo. Daar zijn in Nederland de buitenbanen waar Lucas Koppes het echt leerde: karten. Racen over een baan van 1300 meter, heel laag bij het asfalt in een open karretje met kleine wielen, zonder enige carrosserie er omheen, zonder stuurbekrachtiging. Maar wel 90 km per uur rijden, zonder gordel. “Want dat bij het karten juist niet veilig.” Als veertienjarige won hij eind vorig jaar de derde prijs in de Benelux competitie voor junioren. Vader David: “Niets wist ik van deze sport en technisch was ik ook al niet. Maar Lucas was stellig. Dit is wat hij wilde.” Nu gaan ze vele weekenden per jaar samen op pad om te trainen. Moeder Caroline gaat niet altijd mee vanwege de hond in huize Koppes en leeft dan mee met de telefoon. Caroline en David: “We zien dat Lucas het goed kan en er alles voor wil doen. Dan steunen we hem daarin.” Met verbazingwekkend gemak vertelt Lucas over zijn sport. “Ja, dan is maandag op de fiets naar het J.P. Thijsse College in Castricum op maandag, na een wedstrijd in België, weer een heel ander verhaal.”

door onze verslaggever Ed Bausch

Je moet weten hoe de volgende bocht zal zijn

Bij aankomst bij hun huis zie je al meteen waar het hier om draait. Op een stellage in de garage staat de kart van Lucas. Op zijn derde al speelde hij de hele dag met autootjes. Lucas raakte na een proefles op de binnenbaan in Huizen helemaal verslingerd aan het karten, of eigenlijk aan het autoracen. “Ik speelde altijd al met autootjes op het kleed in de kamer. Hoewel karten echt een zelfstandige discipline is in het racen, is het ook wel een opstap naar de Formule 1, om maar wat te noemen. Wie weet geldt dat ook voor mij. Maar voorlopig heb ik natuurlijk nog geen rijbewijs en het karten vind ik echt geweldig!” Als je jezelf indenkt om met zo’n open eenzitsvoertuigje met een vaart van soms ruim boven de honderd kilometer per uur over een circuit te snellen, met in het wedstrijdveld wel 30 tegenstanders om je heen….”Ja, zegt moeder Caroline, ik denk ook wel eens…maar Lucas is niet bang, dat stelt mij gerust. Hij draagt ook beschermende kleding voor ribben en nek. Hij is heel geconcentreerd bezig met alles rond de kart en samen met zijn vader is hij een heel goed team.”

Na afloop geef je elkaar een hand

Vader David had het niet van te voren kunnen bedenken om als monteur en eigenlijk ook coach mee te gaan met zijn zoon. “Ik had nauwelijks een boormachine of een set sleutels. En nu maken we iedere keer de kart klaar voor een training of wedstrijd en bespreken we de strategie. Karten is iets dat bij Lucas kennelijk in de genen zit. Hij kan razendsnel reageren en besluiten nemen hoe hij moet rijden. Toen Lucas vroeg of hij door mocht gaan met karten dacht ik bij mezelf: dit moet ik voor hem doen.” Het gaat om de bochten. “Een bocht nemen is niet zo moeilijk”, zegt Lucas. Maar al vóór dat je een bocht ingaat moet je weten hoe de volgende is, hoe je die wilt gaan nemen.” Als leek denk je dat je met de (superkleine!) uítstekende wielen het beste ver uit de buurt van je mede-karters moet blijven. Maar nee. “Soms moet je even iemand wat opduwen om ruimte te maken.” Op zo’n moment is het felle strijd. “Maar karten is een heel sportieve sport. Na afloop geef je elkaar een hand, een echte hand.”

De tekst loopt door onder de foto>>

Lucas Kopper in zijn kart. (Foto: Ed Bausch)

Jonge belofte

Voor David was het best wel een stap, zijn zoon aan het racen. “Maar het is ook een cadeau. We maken heel veel mee met elkaar, ook op onze reizen naar de wedstrijden. De circuits liggen natuurlijk best afgelegen, want er komt best geluid uit de motor, waar je als karter pal naast zit. En Lucas verrast me iedere keer weer.” Met de kart kun je niet de weg op. “Dat mag niet. Ik heb wel een keer op het schoolplein gereden.” Heiloo heeft toch maar mooi een beloftevolle jonge sporter in haar midden. In 2022 werd Lucas Koppes na negen wedstrijden derde in een sterk veld in de klasse GK4 Benelux Serie Formula Honda 9 pk. Op de vraag waar GK4 voor staat blijven vader en zoon het antwoord schuldig. Maar verder komen ze iedere dag meer te weten over de kart en het karten.

Rijbewijs wordt nog een uitdaging

David: “Lucas leert ook incasseren, want het gaat soms met tegenslagen, natuurlijk. En hij kan dat goed, incasseren. Het maakt hem sterker”. 

In maart begint het nieuwe seizoen. Het gewicht bepaalt of Lucas dan doorstroomt naar de senioren. Het spant er om, hij oogt nu nog heel licht, maar dat kan op zo jonge leeftijd zo maar veranderen. Het gevoel voor het spel van aanremmen, gas geven en draaien aan het kleine stuurtje lijkt Lucas aangeboren, wie weet waar hij straks staat als 18-jarige, met rijbewijs. 

Vader David tegen zijn zoon: “Nou, dat wordt nog een uitdaging voor je, dat rijbewijs. Dan moet je binnen de lijnen rijden.” Maar Lucas oogt als het tegendeel van een roekeloze. Hij is een geconcentreerde sportman in de dop.