Padel wint ook in Heiloo terrein

Sport
Padel wint aan populariteit.
Padel wint aan populariteit. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Het kan niemand ontgaan zijn dat padel immens populair is. Sterker nog, het is de snelstgroeiende sport van Nederland. Wereldwijd beoefenen meer dan twintig miljoen mensen padel en in Spanje is het voetbal inmiddels voorbijgestreefd als volkssport nummer 1. Ook Heiloo doet aan padel. Tijd voor een kijkje bij Plaza Padel Heiloo.

Het is negen uur in de ochtend, als een blik vanuit de kantine aan De Dors op de padelbanen duidelijk maakt dat ook Heiloo de nodige padel-liefhebbers telt. Binnensport bij uitstek, nu het herfst is en de dagen zichtbaar korter worden. Locatiemanager van Plaza Padel Heiloo serveert verse koffie en steekt van wal. “Zo’n acht jaar terug startten wij de eerste padelbaan in Rijswijk en tegenwoordig hebben we zeven vestigingen in Nederland, waaronder deze in Heiloo. Padel is echt enorm gegroeid de laatste tijd. Dat komt mede omdat het laagdrempelig is. Iedereen kan het in principe spelen, zelfs met een sterkere speler. Het is altijd twee tegen twee, waarmee je niet je eigen speelhelft volledig hoeft te belopen. Je doet het met een medespeler, wat het voor veel mensen stukken leuker maakt.”

Van Mexico naar Europa

De oorsprong van padel gaat terug tot het Mexico van eind jaren zestig. In badplaats Acapulco bedacht een Mexicaanse zakenman in 1969 padel, door de regels, rackets en terreinafmetingen van tennis aan te passen. Zodoende ontstond een nieuwe sport voor de Mexicaanse elite. Via een Spaanse vriend sloeg padel vrij snel over naar Spanje, om vervolgens als een lopend vuurtje door de rest van Europa te gaan.

Met twintig bij tien meter is een padelbaan iets kleiner dan bij tennis. De puntentelling komt overeen, al wordt bij 40-gelijk (deuce) het golden point gespeeld. De 38 millimeter dikke rackets doen denken aan die van beachball en zijn vervaardigd uit glasvezel of carbon. De gasgevulde bal lijkt op een tennisbal, is lichter maar stuitert vergelijkbaar. Begon het in Mexico ooit met betonnen wanden, inmiddels zijn die van tien millimeter dik glas waarmee ook toeschouwers ervan kunnen genieten.

Voor brede leeftijdsgroep

Zoals gezegd is padel dé sport in Spanje, het land dat samen met Argentinië tot de wereldtop behoort. Het zou zomaar kunnen, dat ook Nederland over enkele jaren tot de mondiale padeltop behoort. Niemand minder dan Guus Hiddink introduceerde de sport in 2006 op het trainingscomplex van PSV. De rest is geschiedenis. “Omdat het aanzienlijk minder zwaar is dan bijvoorbeeld tennis, squash en badminton is ook instappen op iets hogere leeftijd geen probleem”, vertelt Auke de Boer. “Zo verwelkomen wij onder meer diverse zestigplussers, die het spel vrij snel onder de knie hebben. Da’s het mooie, dat padel toegankelijk is voor een zeer brede leeftijdsgroep. Bovendien is lidmaatschap bij ons geen vereiste, want het is een kwestie van pay & play. En na afloop valt in onze kantine gezellig wat na te praten met een drankje erbij.”


Er valt op elk niveau in te stappen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Eenvoudig reserveren

Een baan reserveren bij Plaza Padel kan eenvoudig via het speciale boekingssysteem, eventueel met de app playtomic. Een privétraining ter kennismaking kan ook, evenals banen reserveren voor uitjes met vrienden of collega’s. Plaza Padel telt acht banen, waarop totaal 32 spelers tegelijk kunnen sporten.

Meer informatie is te vinden op www.plazapadel.com.

Er valt op elk niveau in te stappen.