Breed aanbod budo bij Dojo ‘t Loo

Sport
Een koppel karateka's en daarachter judoka's tijdens training.
Een koppel karateka's en daarachter judoka's tijdens training. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Heel Heiloo sport, voor wie er zin, tijd en energie insteekt. Binnen de gemeente kan het wat bewegen betreft alle kanten op, want er valt van alles te beleven om de fitheid op peil te houden. Deze week aandacht voor Dojo ’t Loo, de budoschool die al sinds de jaren zestig actief is.

Dojo ‘t Loo is een sportvereniging met ruim tweehonderd leden en een breed aanbod van vechtsport, zelfverdediging en conditiesporten. Het onderkomen is gevestigd aan de Bergeonstraat, waar Jerry Visser met verse échte koffie voor een warm welkom zorgt. Hij is een doorgewinterde karateka met zwarte band, die evenals zijn dochter en nog twee trainers karatelessen verzorgt bij Dojo ’t Loo. Maar natuurlijk kan iedereen hier terecht voor diverse sporten binnen de budo. Deze term is een samenstelling de Japanse karakters ‘bu’ (krijger, gevecht of vechter) en ‘do’ (pad of weg). Dojo ’t Loo heeft een breed aanbod van zelfverdedidingsvormen en vechtsporten, namelijk aikido, jiu jitsu waaronder ook de Brazilaanse vorm, karate, nunchakudo, taekwondo en judo. Daarbij bieden we ook judolessen aan voor mensen met een beperking”, vertelt Jerry.

Scholieren

De nu drie jaar gepensioneerde Jerry vertelt zijn verhaal in de kantine, met zicht op twee zalen en een daartussen gelegen krachthonk. Het is rustig zo ’s ochtends, wanneer nog geen activiteit plaatsvindt. “Uiteraard sporten de meesten hier ’s avonds en in het weekend. Toevallig komen straks begin van de middag scholieren van het PCC hier trainen, want Dojo ’t Loo biedt ook ruimte aan onder meer scholen. Dan zorg ik dat de ruimte toegankelijk is en de pakken klaarliggen, zodat ze gelijk kunnen beginnen.”

Lessen en trainingen

Jerry is wekelijks de nodige uren in Dojo ’t Loo te vinden om les te geven. Doorgaans in de avonduren natuurlijk, als de lessen plaatsvinden. “Met name de judoka’s houden hier ook weleens wedstrijden en toernooien. Met karate doen we alleen lessen, al gaan we ook meerdere malen per jaar naar Neerbeek voor speciale trainingen. Die worden onder meer verzorgd door Japanse karateka’s die net als wij zijn aangesloten bij de Japanse Karate Association.”

Verder gaat de vereniging jaarlijks op dojokamp. Dan overnachten de leden ergens in Nederland en zijn er vanuit de diverse disciplines leuke activiteiten voor de jeugd.

Van clinics tot uitjes

Dojo ’t Loo geeft ook regelmatig cursussen en clinics zelfverdediging, weerbaarheid of valbreken. Ook voor verjaardags- en personeelsfeestjes en alle andere denkbare uitjes kan iedereen er terecht. In overleg wordt dan een leuk programma uit één of meerdere van de sporten samengesteld. “Lekker bewegen en oefenen, met welke vorm van onze sporten dan ook, is gewoon goed voor de ontspanning, weerbaarheid en het zelfvertrouwen. Het zou mooi zijn om vooral ook doordeweeks wat meer mensen te mogen verwelkomen, bijvoorbeeld gepensioneerden. Zoals gezegd is iedereen welkom bij ons en we vertellen graag meer over de mogelijkheden, met een rondleiding en tekst en uitleg.

Dojo ’t Loo telt leden uit Heiloo, Limmen, Castricum, Egmond en Alkmaar. Voor alle genoemde sporten is het mogelijk om eerst twee gratis proeflessen te volgen.

Meer informatie is te verkrijgen via info@dojotloo.nl, telefoon 06-23057940, website: www.dojotloo.nl.