Jacht maakt water en tegelijkertijd zoekactie naar zwemmer

112-nieuws
Jacht maakt water en tegelijkertijd zoekactie naar zwemmer
Jacht maakt water en tegelijkertijd zoekactie naar zwemmer (Stockfoto : Ende Media)

Bij een zeiljacht komt door een lek water aan boord. De opvarende meldt dit op dinsdagmiddag 11 juli aan het Kustwachtcentrum. Hij is bang dat het zeiljacht zinkt en het lukt het hem niet om het water eruit te pompen. Hij is de enige opvarende en vaart op dat moment ongeveer 55 kilometer west van Hoek van Holland. 

Hulp

De Kustwacht stuurt direct hulp en alarmeert daarvoor de kustwachthelikopter en twee reddingboten. Omliggende scheepvaart wordt gewaarschuwd en gevraagd om eventuele hulp te bieden. Door de afstand zijn de radioverbindingen slecht. Daardoor verloopt het contact tussen de opvarende en het Kustwachtcentrum moeizaam.

Jacht blijft drijven

Als de kustwachthelikopter bij het jacht komt, drijft deze nog. Deze kan contact maken met de opvarende en zo het Kustwachtcentrum informeren over de situatie aan boord. Een langsvarende tanker heeft zijn reddingsloep al te water gelaten. Even later arriveren ook de reddingboten. De bemanning van de reddingboot zet een pomp over en neemt het jachtje op sleep. Later in de avond komen ze aan in de haven van Stellendam.