HOOKXV verslaat landskampioen

Algemeen
Hookers XV zorgde voor een grote verrassing
Hookers XV zorgde voor een grote verrassing (Foto: Ellen Grimbergen)

De rugbyers van RC Hoek van Holland hebben menig rugbyliefhebber de wenkbrauwen doen fronzen afgelopen weekend. Op eigen veld werd regerend landskampioen DIOK uit Leiden in de slotfase afgetroefd door een vastberaden, gedisciplineerde en gretige Hoekse hoofdmacht.

The Hookers, wat ondanks de recentelijke naamsverandering natuurlijk nog wel de geuzennaam blijft, heeft zich de afgelopen tijd goed voorbereidt. Buitenlandse versterking is er ook dit jaar weer, met als kanttekening dat er een win-win situatie wordt nagestreefd en deze spelers naast het spelen in de hoofdmacht ook elders binnen de club hun ervaring, kwaliteiten en trainers skills delen om zodoende andere teams sterker te maken. Vooralsnog lijkt dit goed uit te pakken; het tweede team, dit jaar hoopvol “de Espoirs” genoemd, is na twee wedstrijden koploper in de derde klasse. Het kampioenschap is het hoofddoel. Dit om aansluiting te krijgen bij het niveau van Hookers XV, het eerste team dus. Ook het damesteam is afgelopen zondag de competitie goed van start gegaan met een 74-0 overwinning op de Utrechtse studenten van RUS.

Vorig jaar voltrok zich op het Nationaal Rugbycentrum in Amsterdam een veldslag waarin na extra speeltijd het Leidse DIOK de mannen van Haarlem RFC de landstitel afsnoepte en voor de 13de keer in de geschiedenis van het Nederlandse rugby landskampioen werd op het hoogste niveau. Afgelopen zaterdag stonden de Hoekse rugbyers dus meteen voor een monstertaak, winnen in Leiden van de huidige landskampioen!! De eerste helft was rommelig en beide teams zochten naarstig naar een succesvol strijdplan. The Hookers opende de score (7-0), maar DIOK liet zich niet kisten, vond aansluiting en kwam uiteindelijk op voorsprong. Inmiddels was het een echte wedstrijd geworden, waarbij de arbitrage alle registers moest opentrekken om de wedstrijd in goede banen te leiden.

Na rust probeerde het team uit de Sleutelstad de voorsprong (16-10) te behouden, maar de Hoekenezen roken bloed en voerden geleidelijk het tempo op. Het was in deze fase echt het betere team. DIOK probeerde het tempo uit de wedstrijd te halen, veroorzaakte opstootjes en hoopte op setpieces als scrums en line-outs waarmee tijd gewonnen kon worden. Het mocht niet baten. Het team van coaches Glenn Vertongen en Gareth Davies trapte het gas is en scoorden de zo belangrijke try (Sander Doria) die ze samen met de conversie op een voorsprong van 16-17 bracht. Niet veel later deelde de Hoekse rugbyclub de genadeklap uit door na een prima uitgespeelde actie, waarbij het uitstekende samenspel goed zichtbaar was, de try die de wedstrijd besliste en de eindstand op 16-24 zette. Voor the Hookers een enorme opsteker, maar voor DIOK een enorme deceptie.

Lang kan RC Hoek van Holland niet van deze winst genieten, want zaterdag 8 oktober wacht de verliezend finalist om het landskampioenschap van vorig jaar op hen. Haarlem nog niet in actie gekomen maar zal zich na het horen van de uitslagen van afgelopen weekend, wel even achter de oren gekrabd hebben en zal voornemens zijn de messen flink te slijpen.

Kick-off van de wedstrijd is om 15:00 uur. Zoals altijd aan de Rondgang en een ieder is welkom om de thuisploeg naar de overwinning te juichen!!

Rugby