Zelf oliebollen maken: het ultieme recept!

Algemeen
Zelf oliebollen maken, zo doe je dat!
Zelf oliebollen maken, zo doe je dat! (Foto: Stockfoto)

REGIO - Nog even en we luiden onder het genot van een glas champagne het nieuwe jaar in. Wil je zelf oliebollen bakken voor bij die bubbels? Hieronder vind je het ultieme recept om zelf oliebollen te maken!

Het voordeel van zelf oliebollenbeslag, oliebollenmix en (ronde) oliebollen maken is dat je niet lang in de rij hoeft te staan bij de oliebollenkraam waar het halve dorp/de halve stad zijn oliebollen haalt. En wedden dat jouw zelfgemaakte oliebollen nog lekkerder zijn ook?

Zelf oliebollen maken - benodigdheden

First things first: wat hebben we nodig om oliebollen-beslag/oliebollenmix te maken?

- 500 ml melk

- 1 ei

- 500 gram bloem

- 50 gram boter

- 1 zakje gedroogde gist

- 1 mespuntje zout

- 75 gram krenten

- 1 appel

- 125 gram rozijnen

zelf oliebollen maken oliebollen bakken oude oliebollen hoe opwarmen
Maak dit jaar zelf je oliebollen! - foto: Pixabay/Marjon Besteman

Recept zelf oliebollen maken

Daar gaan we! Volg deze stappen nu:

1. Leg de rozijnen en krenten 30 minuten in lauwwarm water

2. De appel schil je nu in kleine blokjes

3. Zorg dat de boter goed smelt, warm de melk een klein beetje op en kluts het ei, de boter en de gist vervolgens door de melk

4. Voeg nu het bloem en zout nog toe en mix het geheel goed

5. Voeg aan de HELFT van het beslag nu de krenten, rozijnen en appel toe. Laat het beslag ongeveer 30 minuten rijzen (onder een vochtige doek bijvoorbeeld)

6. Verwarm intussen de olie voor op 180 graden

7. Maak bollen van het deeg

8. Als de olie is voorverwarmd is het tijd de oliebollen zo’n 5 minuten te frituren. Laat ze vervolgens uitlekken op een papiertje

9. Serveer met poedersuiker en smullen maar!

Oliebollen bakken in een pan

Natuurlijk kun je ook oliebollen bakken in een pan. Zijn de oliebollen een uur aan het rijzen geweest? Volg dan de volgende stappen:

- Doe 1 liter olie in een pan

- Verwarm de pan tot 180 graden

- Bak de oliebollen in zo’n 6 á 7 minuten goudbruin (afhankelijk van de grootte van je bollen)

Mooie ronde oliebollen maken

Als je beslag klaar is, hoe maak je dan ronde oliebollen? Daar hebben we een paar tips voor!

1. Gebruik een ijsschep

2. Geen ijsschep thuis? Gebruik 2 lepels om je oliebollen mooi rond te maken!

Oliebollen warm maken

Heb je iets te veel oliebollen gebakken voor op Oudejaarsavond en er op 1 januari nog wat over? Zo kun je oliebollen warm maken:

- Zorg allereerst dat je ze luchtdicht inpakt als je ze bewaart! Dan blijven ze het langst goed. 

- Bewaar ze daarbij liever op een plek op kamertemperatuur dan in de koelkast.

- Oliebollen warm maken doe je vervolgens het best in de oven of airfryer. Doe dat op 150 graden Celsius en dan 3 minuten voor de airfryer en 8 voor de oven. Zo worden ze weer lekker krokant!

Overigens kun je je oliebollen ook in de vriezer gooien. Zorg dan wel dat ze compleet ontdooid zijn als je je oliebollen gaat opwarmen. 

Wat kun je nog meer van oliebollen maken?

Misschien heb je oliebollen over, maar geen trek meer in oliebollen zelf. Wat kun je nog meer maken van overgebleven oliebollen? Een paar suggesties:

- Wafels 

Je oude oliebollen zijn misschien wat taai geworden, maar zet ze tussen het wafelijzer (of tosti-ijzer) et voilá, je hebt weer een heerlijk knapperige snack!

- Croutons

Snij de oliebollen in blokjes, doop ze in de olijfolie en rooster de oliebollen zo’n half uurtje op 175 graden Celcius in de oven. Lekker voor in de salade!

- Wentelteefjes

Klop wat eieren los, voeg melk toe en verwerk ook een snufje zout, kaneel en suiker door de mix. Snij vervolgens je overgebleven oliebollen in plakjes en doop deze in het beslag. Bak de wentelteefjes in zo’n 2 minuten af. Poedersuiker eroverheen, eet smakelijk!