‘t Kraayenest

Column
Afbeelding
(Foto: )

Water en zand

Er wordt momenteel gewerkt aan één van de grootste hoofdpijn dossiers bij het strand: De Badweg en het Zeeplein. De Badweg is al tientallen jaren een probleem. Bij heftige regenval loopt het aan het begin onder en eigenlijk hebben ze dat nooit echt onder controle gekregen.

Het Zeeplein, oftewel het pleingebied voor de metro, lijkt ook al zo’n hoofpijndossier te worden. Zand dat roosters verstop[t waardoor water niet weg kan lopen, mensen die struikelen over kleine verhogingen die dezelfde kleur als de straat hebben, het moet allemaal verholpen worden. Terwijl veel van dit soort zaken in mijn ogen voorkomen had kunnen worden. Maar vanachter een tekentafel dingen bedenken is kennelijk makkelijker dan dat je luistert naar mensen die al jaren ervaring hebben met het strand. Maar ja, als je het zelf niet hoeft te betalen?

Nu gaat er volgens zeggen dus de stoepranden weggehaald en wordt de zaak gelijkvloers. Daarnaast, om te voorkomen dat het plein, zoals nu het geval is, drie dagen blank staat, wordt er onder het plein een rioolbuis aangelegd waardoor het water beter zou moetenweglopen en het plein niet langer dan vier uur blank zo mogen staan. Ik ben de tel kwijt met bijhouden hoe vaak dit plein al dan niet gedeeltelijk of geheel opengebroken is geweest, volgens mij is dit de vijfde of zesde keer.

Er wordt overigens geen pomp gebruikt omdat deze vanwege het zand te vaak stuk zou gaan. De rioolbuis gaat het water dat opgevangen wordt lozen in het zand onder het plein. Dan vraag ik me af wat er dan straks onder het wegdek gebeurt. De buis zal het water op steeds dezelfde plek lozen lijkt me. Nu kan ik me herinneren dat onder wegdekken water en zand niet echt elkaars vrienden zijn. Het is te hopen dat er niet na verloop van tijd een sinkhole zal ontstaan toch? Maar daar zal toch, net als met de andere zaken wel over nagedacht zijn?

De Uitkyk