Week van de geschiedenis bij Bunker Bremen Hoek van Holland

Cultuur
De koperen zwaar kaliber huls 15 cm en van de 38 cm granaat voor de deur van het museum.
De koperen zwaar kaliber huls 15 cm en van de 38 cm granaat voor de deur van het museum. (Foto: st. Fort aan den Hoek van Holland.)

Om de geschiedenis levend te houden wordt er op zaterdag 15 oktober een bijzonder object uit het depot gehaald van Bunker Bremen namelijk een unieke zwaar kaliber huls. Deze huls heeft een diameter van 15 cm en werd gebruikt in de C koepel van het pantser Fort aan den Hoek van Holland.

De tijdelijke expositie over de verdediging van de Nieuwe Waterweg vertelt het verhaal van de Torpedisten, het oude pansterfort, de Nederlandse kustbatterij uit 1939 en de Mijnen Uitkijk Dienst uit de Koude Oorlog. Van het oude pansterfort heeft Bunker Bremen een maquette, het bouwbestek en ook een zwaar kaliber kogelhuls tentoongesteld. Het kanon heeft in de Mei dagen van 1940 nog geschoten, daar weten de gidsen alles over te vertellen. Naast deze zwaar kaliber huls heeft het museum nog een grote collectie hulzen van diverse kalibers welke ooit in Hoek van Holland gebruikt zijn door jaren heen. Naast de deur van het museum staat een granaat van va het grootste geschut dat ooit in Nederland gestaan heeft met een doorsnee van 38 cm. Dit geschut was afkomstig van slagschip de Gneisenau. Deze kanonnen zijn door de Duitsers uiteindelijk geplaats als kustverdediging in Denenmarken en op eiland De Beer.

Bunker Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk aparte afspraken te maken.