Vrijwilligers ontdekken wonderlijk feit over bunker Bremen

Cultuur
Uiteindelijk werden de bunkers in het Vinetaduin tijdens de Bunkerdag 2023 door maar liefst 1500 bezoekers bezocht.
Uiteindelijk werden de bunkers in het Vinetaduin tijdens de Bunkerdag 2023 door maar liefst 1500 bezoekers bezocht. (Foto: Hans van Aalst)

Vorig weekend vond de Bunkerdag 2023 plaats. Bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden hielden open huis. Ook de bunkers Bremen en Hamburg deden mee.

Voor het eerst lag de lokale organisatie geheel in handen van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum; stichting Zuid-Hollands Landschap (ZHL) deed om uiteenlopende redenen niet mee. De vrijwilligers van de stichting Fort aan den Hoek van Holland wisten de dag goed zonder hulp van ZHL te organiseren. Het mooie weer hielp ook een handje. Uiteindelijk werden de bunkers in het Vinetaduin door maar liefst 1500 bezoekers bezocht: “Een geweldig succes”, aldus de organisatie. “Er was veel waardering voor de professioneel gepresenteerde verhaallijnen en de diversiteit daarvan.”

Wonderlijk feit

Ook staken de vrijwilligers zelf iets op van sommige bezoekers, zo vertellen ze: “De historicus Sandra van Lochem – schrijver van diverse boeken over artefacten van de Koude Oorlog - benadrukte als bezoeker de uniekheid van de plotwand in bunker Bremen die gebruikt werd door de Mijnenuitkijkdienst tijdens de periode van de Koude Oorlog. Deze wand zou oorspronkelijk uit kurk vervaardigd moeten zijn, maar abusievelijk werd linoleum gebruikt. Door deze vergissing heeft deze wand de tand destijds kunnen doorstaan. Deze informatie is heel interessant voor de reconstructie van de diverse functies van en in de bunkers Bremen en Hamburg.”

Bezoeken

Ook een kijkje nemen? Komend weekend zijn beide bunkers zowel zaterdagmiddag als zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Toegangsprijzen zijn €9,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen van 6 tot 12 jaar.