Aad Moerman viert vier mijlpalen tegelijk: ‘Trots om al 50 jaar gastheer te mogen zijn’

Cultuur
Aad Moerman serveert vriend Bas Voermans en zijn vrouw Nicole hét Unicum-gerecht bij uitstek: Boeuf Stroganoff.
Aad Moerman serveert vriend Bas Voermans en zijn vrouw Nicole hét Unicum-gerecht bij uitstek: Boeuf Stroganoff. (Foto: Thierry Schut)

Wie Aad Moerman een beetje kent (of zijn boek ‘Gewoon Aad’ heeft gelezen), die weet: de markante Westlander doet vrijwel alles in de overtreffende trap. Zo is het ook met zijn jubilea. Moerman viert maar liefst vier historische gebeurtenissen min of meer tegelijk: hij wordt morgen (1 februari) alweer 70, was onlangs 50 jaar getrouwd, is al 50 jaar actief in het familiebedrijf Unicum, dat dit jaar ook nog eens 60 jaar bestaat! Met recht een moment om terug te blikken op vier mijlpalen uit zijn bepaald niet ongemerkt gepasseerde leven.

Door Fred Louter

70e verjaardag

“Van het getal schrik ik, maar ik voel mij nog helemaal geen 70. Ben nog volop in de running, zowel zakelijk als privé. Ik hoef niet te werken, maar doe af en toe nog wel iets in onze zaak. Ik bevind mij in het werk veelal onder jonge mensen, coach medewerkers wanneer ze daarvoor open staan. Hartstikke leuk om te doen, houdt me jong ook. Ook privé probeer ik actief te blijven. Ik wandel veel, hou van golfen, puzzelen, koken en bridgen (Aad is zelfs kampioen bridge bij ’s-Gravenaas in ‘s-Gravenzande). Ik heb wel geluk gehad dat ik deze leeftijd heb mogen bereiken. Ik heb een aneurysma in mijn buik gehad en ben een paar jaar geleden aan de dood ontsnapt toen ik door een auto werd geschept op het zebrapad. Dat had ook heel anders af kunnen lopen. Mijn vader zei al: het leven is net een zucht, het kan zo voorbij zijn. Maar we zijn er nog altijd en ik hoop nog wel even door te kunnen gaan, want ik vind het leven nog veel te leuk.”

50 jaar in het vak

“Ben ik heel onbescheiden als ik zeg dat ik voor dit vak geboren ben? Dat voelde ik al heel vroeg aan. Ik was tien jaar oud toen mijn vader Unicum in Hoek van Holland kocht. Toen ik achttien was besloot ik geen B-contract bij Sparta te tekenen, maar fulltime in de zaak te gaan werken. Vanaf het allereerste moment besefte ik dat gastheerschap en teamwork het allerbelangrijkst in dit vak zijn. Wat dat inhoudt? Dat je passie hebt, gasten volledig in de watten legt. Altijd ogen en oren open houden, zodat je mensen leert kennen en weet wat ze fijn en belangrijk vinden. Ging er iets fout, en dat gebeurde soms ook bij ons, dan maakten we dat helemaal goed met onze gast, zodat onze band nog verder verstevigd werd. Ik vind dat je in de horeca ook een beetje entertainer moet zijn. Mensen komen weliswaar om lekker te eten, maar de gezelligheid is net zo belangrijk. Zeg ik ook altijd tegen die jonge gasten. Unicum voelde daarom voor onze gasten als een warme deken. Ik ben er ontzettend trots op dat ik al 50 jaar gastheer mag zijn van al die Westlanders.”


‘Ben ik heel onbescheiden als ik zeg dat ik voor dit vak geboren ben?’ - Thierry Schut

60 jaar Unicum

“Unicum is in 60 jaar uitgegroeid tot een begrip in Westland, Hoek van Holland en omgeving. Daar hebben we keihard voor gewerkt. Let wel, met het gehele gezin. Eerst mijn vader Mari en moeder Bep, later kwamen mijn zus Nelleke, ikzelf, broer Mari en nog weer iets later broer Peter om de hoek kijken. Ook mijn vrouw Anneke en Peters vrouw Annemarie werkten mee in het bedrijf.”

‘Zo ontstond Unicum Elzenhagen, twee grote horecabegrippen werden één’

“Unicum begon in 1964 heel kleinschalig. Een goed idee was om in 1974 een gezellige bar in het hart van het restaurant te zetten. We werden in de zeventiger jaren ook een écht restaurant. Het Westland begon uit eten te gaan en kwam massaal naar Hoek van Holland. We kregen een serieuze menukaart met daarop onder meer de bekende hardloper ‘boeuf stroganoff’. We spraken de taal van onze gasten, iedereen was voor ons gelijk. Er kwam eind jaren 80 ook gigantisch veel catering bij. Legendarisch waren de bezoeken met bussen vol gasten aan Ahoy voor Night of the Proms, voorafgegaan door een diner in Unicum. Ik leerde artiesten kennen en raakte met velen van hen bevriend, zoals met John Miles, met wie ik ook veel heb gegolfd. In 2015 konden we door de komst van mijn zoon Eddy in de zaak én met de geweldige steun van de helaas veel te vroeg overleden Niek Lievaart, het failliete Elzenhagen in Poeldijk overnemen. Zo ontstond Unicum Elzenhagen, twee grote horecabegrippen werden één. Jarenlang was het Westland naar Hoek van Holland gekomen, nu kwam Unicum ook naar het Westland.”

50 jaar getrouwd

“Ik ontmoette Anneke in Hoek van Holland toen ik zestien was. Ik wist meteen dat zij voor mij de ware was. Dat is ze ook geworden. 16 augustus 1973 zijn we getrouwd, een half jaartje later kregen we onze eerste zoon Eddy. In 1978 kwam daar Sander bij. “

‘Anneke is mentaal heel sterk en dat hebben we soms wel nodig gehad’

“Als je getrouwd bent met Aad Moerman, dan moet je wel in staat zijn om offers te brengen, zoveel zelfkennis heb ik ook wel, ha ha. De eerste 20 jaar van ons huwelijk heb ik bij wijze van spreken alleen maar gewerkt, gevoetbald en getraind. Maar mede door haar heb ik een prachtige voetbalcarrière mogen beleven. Anneke stond er tijdens de opvoeding vaak alleen voor. Ze werkte echter ook volop mee in Unicum. Vond ze heerlijk om te doen. Haar moeder paste dan op onze kinderen. Anneke was en is mentaal heel sterk en dat hebben we soms wel nodig gehad. Want je denkt toch niet dat er in 50 jaar huwelijk nooit problemen of meningsverschillen waren? Maar Anneke en ik hebben alles overwonnen en wat ik als puber al wist, is uitgekomen: zij was en is de liefde van mijn leven. Daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor. Ik hoop nog vele mooie jaren met haar en onze kinderen en kleinkinderen door het leven te mogen gaan.”

Reageren? fredlouter@rodi.nl (uw reactie wordt doorgestuurd naar Aad Moerman). Een gesigneerd boek bestellen? Stuur een e-mail naar aad@unicum.nu.