Veel mollen geteld in onze regio tijdens het mollentelweekend

Duurzaamheid
Afgelopen weekend zijn er weer veel mollen gespot.
Afgelopen weekend zijn er weer veel mollen gespot. (Foto: Pixabay)

Afgelopen weekend was het Mollentelweekend in heel Nederland. Ook in regio Delfland, waaronder Westland, gingen vrijwillige tellers op pad.

Onderstaande kaarten van Stichting Natuurlijk Delfland, die het Mollentelweekend in onze regio organiseerde, laten zien hoeveel mollen er zijn waargenomen. De eerste kaart is van 15 februari, vóór het weekend. De andere is van dinsdag 20 februari.


Bovenste kaart: 15 februari. Onderste kaart: 20 februari. Bron: Natuurlijk Delfland.

Leuke weetjes over mollen

Mollen, de kleine graafmachines van de natuur, zijn fascinerende wezens met enkele opmerkelijke kenmerken. Wist je bijvoorbeeld dat mollen blind zijn? Ondanks het ontbreken van gezichtsvermogen kunnen ze zich perfect oriënteren in hun ondergrondse gangenstelsels dankzij hun goed ontwikkelde tastzin en gevoelige snuit.

Wist je dat mollen in één nacht tot wel 150 meter gang kunnen graven?

Een ander boeiend feit is dat mollen niet in staat zijn om gifstoffen te produceren en daardoor geen schade toebrengen aan planten. In plaats daarvan voeden ze zich hoofdzakelijk met insecten, larven en wormen, wat hen tot nuttige bondgenoten van tuiniers maakt.

Wist je ook dat mollen in één nacht tot wel 150 meter gang kunnen graven? Deze ijverige graafexperts zijn in staat om indrukwekkende gangenstelsels te creëren, wat zowel bewondering als soms wat frustratie oproept bij tuinliefhebbers.

De kleine mol, hoewel vaak beschouwd als een ongewenste gast in tuinen, speelt een belangrijke rol in het ecosysteem door de bodem te beluchten en insectenpopulaties onder controle te houden. Dus, volgende keer dat je een molheuvel in de tuin spot, bedenk dan dat dit kleine wezen veel meer doet dan alleen graven!