Strandopening Hoek van Holland is weer ouderwets feest

Nieuws
Emma Heesters trad ook op tijdens Royal Festival bij Beach Club Royal.
Emma Heesters trad ook op tijdens Royal Festival bij Beach Club Royal. (Foto: Shane McCoy)

Het zat verleden week donderdag allemaal mee: het weer was prima, de metro reed acht keer per uur, de braderie was weer langs de Rivierkant. 

Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen de kramen toch aardig opgesloten zaten op de grote parkeerplaats. Deze was nu weer ingericht als fietsen- en scooterstalling.

Door Tom van Ooijen

Om 10.00 uur ging de braderie officieel van start, later gevolgd door het traditioneel hijsen van de vlaggen, al gebeurt dat nog steeds een beetje achteraf, achter de EHBO post en dat is toch jammer want het plein voor de EHBO leent zich er prima voor en zou waarschijnlijk meer belangstellenden trekken..

Naarmate de uren verstreken werd het steeds drukker en was het op de braderie, met weer veel kramen en veel keuze uit artikelen, steeds drukker. Verschillende marktkooplieden trachtten hun waren als echte standwerkers aan te prijzen, wat toch een gezellig sfeertje gaf.

Volle terrassen

Ook de terrassen liepen vol en op een gegeven moment was het echt zoeken als je een plekje wilde hebben. Verschillende mensen die ervaring hebben met de strandopening zochten een plekje in het zand, al dan net met de eigen koelbox bij zich.

Na de middag kwam er duidelijk een kentering in het soort bezoekers. Het was nu het jongere publiek dat kwam. Uit het Westland veelal op de fiets, bezoekers van langs de Hoekse Lijn kwamen veelal met de metro, die op Hemelvaartsdag ruim 11.000 mensen naar het strand vervoerde. De lijn doorstond de stresstest, de eerste echt drukke dag, prima. Opvallend was dat er, waarschijnlijk door de metro, geen verkeerschaos was in het dorp en er voldoende parkeerplekken bleken.

Met de komst van de jongeren begonnen ook de feesten bij Beachclub Royal en Villa’s on the Beach. Vanaf webcams gezien was het duidelijk dat er bij beide exploitaties een soort dorp was opgebouwd, compleet met klein reuzenrad. Voordeel was ook dat de festivalterreinen op het strand waren. Niet alleen konden bezoekers die niet naar het festival wilden, gewoon het terras bezoeken, maar was ook de doorloop langs de strandexploitaties vrij.

Prima sfeer

Op de festivalterreinen waren inmiddels duizenden mensen aanwezig die volop genoten van ‘met de voetjes in het zand’ los gaan op de muziek. Alles was prima geregeld, van kopen van munten, genoeg tappunten tot toiletten aan toe. Reden waarom de sfeer prima bleef. Natuurlijk waren er enkele schermutselingen waarbij politie en ambulance nodig waren, maar die heb je op een normale stranddag ook. De massaal aanwezige politie kreeg in ieder geval niet te maken met grote excessen.

Deze strandopening kan, alles bij elkaar genomen, de boeken ingaan als één van de succesvolste.

Voor meer foto’s: https://www.rodi.nl/hoekvanholland

Er heerste een prima sfeer op de festivalterreinen.
De vlaggen in top bij de HUB
Ook voor de kids was er wat te doen.
Drukte op de braderie.
Nog meer drukte op de braderie.
Suikerspinnen doen het altijd goed.
Ook gezelligheid op de kermis.
Ook gezonde dingen op de braderie.
Zomerkoninkjes, een lekker zoet hapje.