Zaterdag jaarlijkse sluiting Maeslantkering

Nieuws
Zaterdag 19 september vindt weer de functioneringssluiting van onder meer de Maeslantkering in Hoek van Holland plaats.
Zaterdag 19 september vindt weer de functioneringssluiting van onder meer de Maeslantkering in Hoek van Holland plaats. (Foto: Rijkswaterstaat)

Aanstaande zaterdag 16 september vindt Jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering en Hartelkering plaats.

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, in  de volksmond stormvloedkering genoemd, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is het laatst voltooide Deltawerk.

In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Hartel- en Maeslantkering vormen samen de Europoortkering. Ze sluiten altijd samen, ook tijdens de zogenaamde functioneringssluiting.


Rijkswaterstaat voert elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april. Dit jaar is deze functioneringssluiting op zaterdag 16 september. De verwachte sluiting is vanaf circa 15.30 uur - 16.30 uur. Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen onder invloed van weer en waterstanden nog wijzigen.

Rondleidingen

Om 11.20 starten de rondleidingen waarvoor je kunt inschrijven. Alleen vlak voor, tijdens en net na het sluitmoment zullen er geen rondleidingen zijn.


Een rondleiding duurt 40 minuten en start bij de Tuin van het Keringhuis waar uitleg wordt gegeven over klimaatadaptatie en hoe je hieraan zelf kunt bijdragen.. Daarna neemt de gids je mee naar het terrein van de Maeslantkering. Hier krijg je een zeer uitgebreide uitleg over de werking van “de grootste robot ter wereld”.

Inschrijven voor een rondleiding kan via www.keringhuis.nl/functioneringssluiting2023

Overige activiteiten

Naast de rondleidingen en de sluiting van de kering is er gedurende de dag nog meer te doen op ons terrein.

Zo is het droneteam van Rijkswaterstaat aanwezig om een demonstratie en uitleg te geven van hun werkzaamheden, kun je meedoen aan verschillende VR-experiences, zoals lasergamen en plaatsnemen in een kajak om de mooiste plekjes op aarde te bezoeken, staat de lego watertafel klaar om op een speelse manier uitleg te geven over hoe gevoelig we zijn voor overstromingen en staan de medewerkers van ons restaurant voor je klaar om je te voorzien van een hapje en een drankje.

Bereikbaarheid

Het Keringhuis is deze dag niet per auto bereikbaar. Om u toch voor de deur uit te laten stappen rijden er gedurende de dag pendelbussen van en naar het Keringhuis.

Er zijn 2 opstap locaties: bij metrostation Hoek van Holland Haven en bij de Kulkweg in Hoek van Holland. Dit zal met informatieborden worden aangegeven. Het Keringhuis is wel bereikbaar per fiets en scooter.

Deze dienst is beschikbaar tussen 11.00 en 18.00 uur.