Topdrukte richting strand, geen extra metro’s ingezet

Nieuws
Het was echt topdrukte op het strand vorige week en afgelopen weekeinde.
Het was echt topdrukte op het strand vorige week en afgelopen weekeinde. (Foto: Tom van Ooijen)

Er lijkt geen eind te komen aan de zomer, die pas laat begon. September lijkt alle warmterecords te gaan breken. Vorig weekeinde was er in Hoek van Holland een officiële hittegolf, sinds de meting voor de zevende maal in september en werd het zelfs 31 graden in ons dorp.

Door Tom van Ooijen

Het betekende dagenlang topdrukte op het strand, met bomvolle parkeerplaatsen en overvolle metrostellen. Dat laatst werd voornamelijk veroorzaakt doordat de RET slechts vier keer per uur reed in plaats van de acht keer zoals op drukke dagen was afgesproken. Reden was dat men elders testritten aan het doen was en die capaciteit kennelijk niet kon verzetten naar de Hoekse Lijn. Vele tienduizenden mensen kwamen naar ons dorp om van een beetje verkoeling aan zee te genieten. Ook bij de zogeheten ‘smeerpaal’ was de drukte goed te merken. Op vrijdag werd meer dan 8.000 keer gebruik gemaakt van de mogelijk om gratis zonnebrand te pakken. In totaal was er vrijdag in september meer dan 33.000 keer gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Het CDA in Rotterdam heeft het college van B&W vragen gesteld over deze gang van zaken. “De RET had de mogelijkheid zich tijdig voor te bereiden op de drukte in de metro dit weekend, gezien de week ervoor al een regionale hittegolf werd gemeten in Hoek van Holland en de weersvoorspellingen aangaven dat de hittegolf zich zou voortzetten in het weekend van 9 en 10 september. Zelfs de strandtenten in Hoek van Holland hadden zich tijdig voorbereid op de enorme drukte. De RET had de mogelijkheid zich tijdig voor te bereiden op de drukte in de metro dit weekend, gezien de week ervoor al een regionale hittegolf werd gemeten in Hoek van Holland en de weersvoorspellingen aangaven dat de hittegolf zich zou voortzetten in het weekend van 9 en 10 september. Zelfs de strandtenten in Hoek van Holland hadden zich tijdig voorbereid op de enorme drukte.” De partij wil van de wethouder weten of hij bereid is er zaak van te maken samen met de RET en uit te zoeken hoe de veiligheid van reizigers ten alle tijden gewaarborgd kan worden in de metro en in het bijzonder tijdens piekmomenten zoals in het weekend van 9 en 10 september.

Na een paar wat koelere en bewolkte dagen zou je denken dat de zomer nu voorbij is, maar niets lijkt minder waar. Vanaf vrijdag voorspelt weeronline.nl r tot en met zondag weer temperaturen van 25 graden en hoger en lijken er dus nog een paar zomerse weekenddagen aan te komen. Het zal opnieuw een drukte van jewelste betekenen, zo wordt verwacht.