Vindingrijkheid troef bij badkuipenrace in zwembad

Nieuws
De winnaars van de tweede Badkuipenrace in het Zwembad.
De winnaars van de tweede Badkuipenrace in het Zwembad. (Foto: Marjolein Vos)

Afgelopen zondag was de afsluiting van het zwemseizoen van het Hoekse badje aan de Cordesstraat. Namens het Sportbedrijf Rotterdam mocht Gerrit Neuman voor de tweede keer de badkuipenrace organiseren.

Door Tom van Ooijen

De voorwaarden voor de badkuiprace waren eigenlijk heel simpel: de boot moest zelf gebouwd zijn en wie het snelst het parcours aflegde en aan de bel trok was winnaar. Daarnaast was er nog een originaliteitsprijs. Voor beide winnaars wachtte er een voucher voor een seizoensabbonnement voor het zwemseizoen van 2024.

De jury van de tijdswaarneming bestond uit Coby, Connie, Marjolein en Petra, terwijl oud gedienden Trudy en Ada de bouwsel op originaliteit beoordeelden. Frans zorgde in het water voor de veiligheid. De Vrienden van het Hoekse Buitenbad zorgden voor wat lekkers in de vorm van kaas, worst en komkommer., waarmee vrijwel onafgebroken het publiek werd bediend.

In eerste instantie leken zich dit jaar tien boten te hebben aangemeld: dubbel zo veel als vorig jaar, maar één boot zegde op het laatste moment af en twee anderen kwamen helaas gewoon niet opdagen. Altijd jammer als je daar als organisatie mee wordt geconfronteerd.

Maar diegenen die wel waren gekomen hadden dan ook hun uiterste best gedaan er iets bijzonders van te maken en waren vol enthousiasme, net als de ouders overigens. De boten getuigden van veel creativiteit en vindingrijkheid: van een tropisch eiland waar een haai achter zwom, tot een Mario en Luigi boot met de echte Mario aan boord, een piratenboot, een politieboot, een boot met een kerstboom achterop, een echte drijvende badkuip tot aan het Feyenoord stadion De Kuip aan toe, het was vaak spectaculair.

Het parcours was dit jaar iets anders opgezet dan vorig jaar. Toen moesten de deelnemers 25 meter rechtuit varen en aan de bel trekken, maar dat ging Gerrit toch te snel. Dit jaar had de badmeester een zig-zag parcours uitgezet om het wat langer te laten duren. Maar de meeste deelnemers lieten zich niet kennen en slalomden langs de boeien om vervolgens uiteindelijk aan de bel te trekken waarna de tijd stopte.

Opvallend was dat er dit jaar veel gebruik was gemaakt van PVC buizen, wat het drijfvermogen en de stabiliteit zeker ten goede kwam. Slechts één boot kapseisde, maar dat kwam meer door een foute gewichtsverdeling van de personen aan boord. Uiteindelijk haalde deze boot toch ook de bel.

Als laatste kwam er nog een boot van de Vrienden waarmee alle activiteiten van de Vrienden van het Hoekse Buitenbad nog even belicht werden.

Na het juryberaad bleek Eddy Zegers met zijn kerstboom achterop de snelste tijd neergezet te hebben, hij finishte in 56 seconden. Fayley en Jaydey finishten als tweede in 1 minuut rond.

De originaliteitsprijs werd gewonnen door het Tropische eiland, het Feyenoordstadion eindige met een eervolle vermelding las tweede.

Al met al weer een geslaagde afsluiting van het zwemseizoen, weliswaar zonder zon, maar waarbij het voor het publiek wel droog bleef.

Meer foto’s op pagina 11 en op www.rodi.nl/hoekvanholland