50 jaar vriendschapsband Hoek - Harwich gevierd

Nieuws
De hele club Hollanders en Engelsen in Café Harwich waar het allemaal 50 jaar geleden begon.
De hele club Hollanders en Engelsen in Café Harwich waar het allemaal 50 jaar geleden begon. (Foto: Rob Voogd)

In Café Harwich werd onlangs het feit herdacht dat het meer dan een halve eeuw geleden was dat er tussen het personeel van de Stena Line, toen nog Stoomvaart Maatschappij Zeeland en Harwich Ferry Agentuur, en British Rail in Harwich Parkeston Quay de eerste vriendschapsbanden ontstonden.

Door Tom van Ooijen

In die jaren waren er altijd wel bijzondere gebeurtenissen. Denk daarbij aan befaamde onderlinge voetbalwedstrijden afwisselend het ene jaar in Hoek van Holland het andere jaar in Harwich. Voor de wedstrijden was altijd veel belangstelling van zowel het kantoorpersoneel van Hafa als de bootwerkers op het steiger. Wat eigenlijk niet mocht omdat het eigenlijk voor het personeel was, was dat er regelmatig ook buitenstaanders mee gingen om te voetballen. 

Zowel de wedstrijden in Hoek van Holland als in Harwich waren altijd een feestje waarbij de thuisspelende club de bezoekers altijd in de watten legde.

Maar ook uitjes van het personeel onderling naar Harwich, Londen en Colchester met de Harwich Discoveryloop, waaraan altijd veel mensen meededen omdat je met de HSS een minicruise kon maken. Heen op vrijdagavond, aankomst zaterdagochtend, terug zaterdagavond en zondagochtend weer terug in de Hoek. Daarbij een hardloopwedstrijd over 5 of 10 kilometer, en ook verschillende wandelroutes, het waren allemaal activiteiten die een band tussen de Hoek en Harwich schiepen.

Kortom veel activiteiten waarbij de nodige vriendschappen werden opgebouwd en het eigenlijk altijd gewoon een gezellige boel was, vooral na afloop van de verschillende activiteiten.

Inmiddels zijn voetbalwedstrijden en de loopwedstrijden zo’n beetje verdwenen of in ieder geval naar de achtergrond gegaan, tenslotte zijn de deelnemers van toen er ook niet jonger op geworden, maar spelen ook de drukkere werkzaamheden een rol. Maar de onderlinge band is er nog steeds, zeker als het om de voetballers van weleer gaat. Dat werd onlangs maar weer bewezen. 

Het was alweer een tijd geleden dat de groepen elkaar hadden gezien en langzaam maar zeker begon het toch weer een beetje te kriebelen. Dus werd er initiatief genomen om weer bij elkaar te komen.

“Eigenlijk was het drie jaar geleden al dat we het vijftig jarig bestand van onze voetbalvriendschapsband moesten vieren, maar door Covid is dit destijds niet doorgegaan. Op initiatief van de Engelse voetbalvrienden is dit toch weer opgepakt en hebben we dat onder meer in Café Harwich, waar het vijftig jaar gleden allemaal begon, gevierd. Het werd echt weer een feestje van herkenning en ophalen van herinneringen,” aldus Jan van den Bos van Stena Line.

Speciaal voor de Engelse vrienden hadden de Hoekenezen een herdenkingstrofee meegenomen, welke door Jan van den Bos werd overhandigd. Nodeloos te zeggen dat het nog lang gezellig bleef in de Aardappel zoals Café Harwich in de volksmond heet.

Er was een speciale herinneringsplaquette gemaakt.