Nieuw bestuur Hoekse Nieuwjaarsloop vol vertrouwen

Nieuws
Het nieuwe bestuur van links naar rechts: Ron van Oosten, Dennis Dukers, scheidend bestuurslid Ron van Kampen en Alex Rondhuis.
Het nieuwe bestuur van links naar rechts: Ron van Oosten, Dennis Dukers, scheidend bestuurslid Ron van Kampen en Alex Rondhuis. (Foto: Tom van Ooijen)

Er is een nieuw bestuur voor de Hoekse Nieuwjaarsloop, die komend jaar ook weer op de eerste zaterdag van januari verlopen zal worden, dit jaar de 46e editie.

Door Tom van Ooijen

Het oude bestuur, bestaande uit Ron van Kampen, Gerrit van Woerden, Wim van Eldert en Jan van den Bos vindt het we welletjes en wil de organisatie graag overdragen aan jonger bloed en doen een stap terug.

“Nadat we in 2020 de loop nog konden organiseren, kregen we daarna te maken met het Covid virus. Diep in mijn hart dacht ik na die twee jaar zoiets van: zullen we het zo maar laten. Maar Gerrit van Woerden wilde toch dat we doorgingen en zodoende was de loop er vorig jaar weer”, verklaart Ron van Kampen.

Maar tijdens de organisatie van die loop werd wel duidelijk dat er nieuw elan moest komen. Dat werd gevonden in de personen van Dennis Dukers, Ron van Oosten en Alex Rondhuis. Zij, alle drie met een groot hard voor het lopen, besloten de uitdaging aan te gaan. “Niet alleen zijn we zelf gek van hardlopen, maar we willen ook niet dat een degelijk mooi evenement verloren gaat”, aldus het drietal.

Het drietal hoeft niet het wiel zelf opnieuw uit te vinden. Het volledige oude bestuur heeft aangegeven hen in raad en daad waar nodig bij te staan en dat zal nodig zijn. Jan van den Bos heeft bijvoorbeeld aangegeven voor de kantinezaken te blijven zorgen en ook Wim van Eldert blijft betrokken, net als Gerrit en Ron. “We hebben geen idee hoeveel vrijwilligers we nodig hebben langs het parcours bijvoorbeeld, maar we willen wel kijken of we de loop breder op kunnen z\etten. We gaan niet alleen alle atletiekverenigingen in de regio aanschrijven over de loop, maar ook scholen, zodat we de jeugd ook kunnen activeren.

Naast de steun van het oude bestuur blijven ook Olympus’70 en HVC’10 betroken bij de organisatie. “Olympus’70 zorgt bijvoorbeeld voor de tijdregistratie, start finish en het huldigingsblok. Daarnaast blijft Richard Vroom de microfoonman.”

De Hoekse Nieuwjaarsloop vindt in 2024 op zaterdag 6 januari plaats. Het is de 46e editie. Ron van Kampen is er sinds 2010 bij betrokken geweest. “Ik weet nog goed de eerste keer: ik werd wakker en alles lag onder de sneeuw. Toen hebben we als een speer contact opgenomen met de IJsbaan vereniging en die kwamen toen met een veegwagen het parcours schoon maken.”

De Hoekse Nieuwjaarsloop is op zich een bijzondere: “Het is een loop die zowel een verhard als een onverhard (cross)gedeelte kent met een steile heuvel in het parcours. Er zijn afstanden voor zowel de jeugd als volwassenen. De 1 kilometer is voor kinderen tot en met 10 jaar, de 2 kilometer tot en met 14 jaar. Voor beide afstanden bedraagt het inschrijfgeld 3 euro. Voor de volwassenen zijn er twee afstanden: de 5 kilometer en de 10 kilometer. Hier bedraagt het inschrijfgeld respectievelijk 8 en 9 euro. Inschrijven kan tot en met vrijdag 5 januari. Voor de tijdsregistratie kan een eigen chip worden gebruikt, deze zijn ook te koop voor 4 euro 50. Startnummers kunnen op 6 januari vanaf 9.00 uur worden opgehaald in de kantine van HVC’10 aan de Rondgang in Hoek van Holland.

Na de loop is er traditioneel weer een verloting waarbij het startnummer het lotnummer is. Ook dirt jaar wee met mooie prijzen waaronder: waardebonnen van Unicum en Welkoop Naaldwijk, de Torpedoloods, Hotel Amerika en Chapter; een stel loopschoenen naar keuze van Lopers Company Westland en weer een fiets beschikbaar gesteld door Van Leeuwen Tweewielers. Voorwaarde is wel dat de winnaar daadwerkelijk bij de trekking aanwezig moet zijn.

Het nieuwe bestuur heeft er in ieder geval zin en vertrouwen in. “We gaan er voor en willen de oude garde natuurlijk hartelijk bedanken voor de voorgaande organisaties en de hulp die we nu krijgen bij de overdracht.”