Terug in de tijd met dokter Hut

Nieuws
Dokter Hut zo'n 40 jaar later naast het reddingspak.
Dokter Hut zo'n 40 jaar later naast het reddingspak. (Foto: Piet van der Leer)

Onlangs zag Piet van der Leer in de verzameling van Chateau du Lac het reddingspak dat dokter Hut in de jaren tachtig droeg, wanneer hij als arts meeging met de KNRM.

Daar kleven vast wel verhalen aan, dacht Piet. Hij mocht het pak even lenen en samen met Ed van Berkel bracht hij een bezoekje aan de inmiddels hoogbejaarde Hoekse huisarts.

Dokter Hut: ‘Zo’n tocht met de reddingsboot was voor mij altijd een hele onderneming. Binnen vijf minuten was ik zeeziek, maar zodra ik bij de patiënt was, ging het op slag over.’

Oudere Hoekenezen zullen zich herinneren dat het in de vorige eeuw bij rampjes en rampen voor de huisartsen hier altijd flink improviseren was.

Piet van der Leer in het gesprek: ‘Ik herinner me, dat u ook eens in de media uw beklag deed over de slechte staat van de rampenbestrijdingsmaterialen.’

Dokter Hut: Ja, maar we redden het altijd wel, hier met z’n allen. Een mooi voorbeeld is het treinongeluk op 17 april 1978, toen een trein op z’n kant ging. Ik werd tijdens het middagspreekuur gebeld over dat ongeluk. Ik reed er direct heen. Toen ik aankwam stonden de twee ambulances van Rooney er al. Er waren drie gewonden. Ik onderzocht ze en ging met een van hen in de ambulance mee naar het ziekenhuis. Weer terug in de Hoek ging ik verder met mijn spreekuur en na tien minuten kreeg ik een telefoontje van de directeur van de ambulancedienst in Rotterdam. Dat er in Hoek van Holland een spoorwegongeluk gebeurde, en of ik wist waar dat was? Ik antwoordde: Wat wil je hier komen doen? Hij: “Er zullen vast slachtoffers zijn en die zullen wel vervoerd moeten worden. We hebben ons voorbereid en we kunnen met een aantal ambulances komen.” Ik antwoordde: Ik zou maar thuisblijven, want als je de slachtoffers wil zien, moet je naar Dijkzigt gaan. Hij: “Hoe weet jij dat?” Omdat ik ze er zelf gebracht heb’, vertelt dokter Hut 45 jaar later met een grote grijns.
Binnenkort is het hele gesprek met dokter Hut te zien in de Hoekse Schatkist. Meer over het spoorwegongeluk uit 1978, scan de QR-code.

Afbeelding
Afbeelding